În cadrul sesiunii parlamentare de la Strasbourg, eurodeputații au aprobat, marţi, un instrument care să le permită consumatorilor să aleagă produse care să reducă consumul şi, implicit, costul aferent facturilor de energie.

Este vorba despre o scală nouă și mai solidă, de la  A la G, pentru eficienţa energetică a electrocasnicelor, iar producătorii vor fi încurajați să inoveze și să investească în produse mai eficiente energetic, astfel încât consumatorii să poată alege produse corespunzătoare progresului tehnologic.

Consumatorii vor putea vedea în magazine primele etichete cu noua scală și fără indicatoarele „+” („A+/A++/A+++”) cel mai devreme la finalul anului 2019. Pentru a ține pasul cu evoluțiile în eficiența energetică, orice viitoare reclasificare va avea loc atunci când 30% din produsele comercializate pe piața UE se vor afla în clasa energetică A sau atunci când 50% dintre ele se vor afla în primele două clase energetice, A și B.

Etichetele se vor afla imprimate pe produse, iar varianta online și informații despre produs vor putea fi căutate și descărcate de pe internet. Dacă vor exista actualizări ale produsului care vor afecta eficiența energetică a unui produs deja achiziționat, furnizorul va trebui să informeze clientul, se arată în text.

Orice reclamă vizuală sau orice material promoțional tehnic trebuie să facă referire la clasa de eficiență energetica și la scala disponibilă pe etichetă și se vor organiza campanii de informare pentru consumatori pentru a aduce în atenție noile versiuni ale etichetelor.

Comisia Europeană trebuie să creeze o bază de date cu produse care să cuprindă o parte tehnică pentru ca autoritățile naționale să monitorizeze respectarea prevederilor legale și un portal online pentru public, pentru a sprijini autoritățile de supraveghere a pieței și a oferi clienților informații suplimentare despre produse. Comisia trebuie să elaboreze și reguli de aplicare ale acestui regulament în ceea ce privește bunele practici pentru testarea produselor și schimbul de informații.

Raportorul PE Dario Tamburrano (EFDD, IT) a spus: ”Cetățenii vor avea un sistem clar, inteligent, digital. Datorită accesibilității datelor, cetățenii vor putea compara produsele pe baza obiceiurilor lor și cumpăra . Aplicațiile inteligente sunt noul pas în eficiența energetică, măsurând cât și când putem utiliza. Mă aștept din partea Comisiei să își țină promisiunea de a oferi europenilor un mecanism de compensare dincolo de cei 2 ani de garanție pentru produse.”

Sursa:

Biroul de Informare al Parlamentului European în România