Fără îndoială, asta este ziua cea mare, pe care o așteaptă toată suflarea de la TIFF.

Am impresia, cumva, că întreg festivalul se învârte anul acesta în jurul invitatului special, a spus președintele TIFF, Tudor Giurgiu, în deschiderea celei de-a 16-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, vineri, 9 iunie, Alain Delon ajunge la Cluj!

Rebelul filmului francez, simbol al cinematografiei europene și unul dintre cei mai iubiți actori ai lumii, legendarul Alain Delon vine pentru prima dată în România.

Figură emblematică a marelui ecran, starul francez a cucerit inimile publicului în epoca de aur a cinematografiei europene, fiind considerat unul dintre cei mai frumoși bărbați ai tuturor timpurilor.

Pentru contribuția sa artistică excepțională, TIFF îi va acorda în acest an marelui actor Alain Delon, Premiul pentru întreaga carieră.

În onoarea sa, pe data de 9 iunie, Piața Unirii va găzdui o proiecție specială a filmului Afacerea Pigot/ Pour la peau d’un flic (1981), thriller-ul regizat de Alain Delon, avându-l pe îndrăgitul actor francez și în rol principal.

Această proiecție este sold-out încă de joi dimineață, s-au vândut peste 3150 de bilete.

Poate reușiți să mai prindeți bilet pentru sâmbătă, 10 iunie, la un film la care de asemenea este așteptată prezența starului, care însă deocamdată nu a fost confirmată de organizatori.

Cercul roșu/ Le cercle rouge (1970), în care Alain Delon interpretează rolul unui criminal proaspăt eliberat din închisoare, gata să comită o nouă infracțiune, se va bucura de o proiecție specială la TIFF, în cadrul Retrospectivei Jean-Pierre Melville. La Casa de Cultură a Studenților, ora 16.00.

Vineri, de la 17.00, la TIFF Lounge, cinefilii îi vor putea întâlni și pe Violeta Andrei, Ion Dichiseanu, Ileana Popovici și Dan Nuțu, unii dintre cei mai iubiți actori ai generației de aur, prezenți la TIFF pentru proiecția specială 100 de lei, la peste 40 de ani de la momentul lansării.

100 de lei

100 de lei

Filmul regizat de Mircea Săucan va fi prezentat publicului sâmbătă, pe 10 iunie, de la ora 12:30, la Cinema Victoria. Considerat unul dintre primele filme neorealiste românești, lungmetrajul nu a reușit să treacă de cenzura epocii și până acum nu fost niciodată prezentat publicului în variantă originală, necenzurată.

Vineri are loc o proiecţie specială în onoarea actriţei Tora Vasilescu, laureată cu Premiul de excelenţă: De ce trag clopotele, Mitică? în regia lui Lucian Pintilie. Ora 17.00, cinema Victoria.

Tot vineri, de la ora 11, la cinema Florin Piersic rulează O tânără de 90 de ani/ Une jeune fille de 90 ans. Seniorii cu vârste de peste 60 de ani se vor bucura de acces gratuit, pe baza documentelor de identitate.

Premiile celei de-a 16-a ediții a Festivalului de Film Transilvania se vor acorda sâmbătă seara, 10 iunie, la Teatrul Național din Cluj, iar duminică, 11 iunie, la cinema Florin Piersic, Victoria și la Universitatea Sapienția vor rula filmele câștigătoare.

Închiderea oficială are loc duminică seara, ora 21.45 în piața Unirii, cu filmul Dumnezeu să ne ierte (regia Rodrigo Sorogoyen), care a câștigat Premiul juriului pentru Cel mai bun scenariu la San Sebastian în 2016 și premiul pentru cel mai bun actor (Roberto Álamo) la Premiile Goya în 2017.

 

Anca Mureșan Bota – Radio Cluj