Dumitru Lupu.2 (www.facebook.com.Dumitru Lupu)
Dumitru Lupu.2 (www.facebook.com.Dumitru Lupu)

„Hai vino în gara noastră mică! (Dumitru Lupu; Florin Pretorian)” de pe albumul „80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” (C&P 1995 Radio România & Roton) interpretată de Gabriel Dorobanţu.

„Am avut prilejul de a lucra cu mari somităţi de la care am învăţat foarte multe. Aici aş menţiona colaborarea mea cu Orchestra de Estradă a Radiodifuziunii, condusă de maeştri Sile Dinicu şi Cornel Popescu, în preajma cărora am stat ani de zile. Eram printre puţinii tineri orchestratori care puteau mânui aparatul orchestral. Lucrurile acestea nu se învaţă la şcoală…”, a mărturisit compozitorul Dumitru Lupu pentru site-ul Ovomusic.ro.

Astăzi este ziua de naştere a compozitorului DUMITRU LUPU, căruia îi dorim sănătate şi toate gândurile nostre bune! LA MULŢI ANI, Dumitru Lupu!

Bun regăsit tuturor, aici Radio România Regional, emisiunea MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE! Sunt Bogdan Dragomir, realizatorul acestei emisiuni şi împreună cu colegul meu, Florin Bordeiaşu – regizor de emisie, vă invităm să ascultaţi o nouă ediţie dedicată aniversatului nostru special!

* * * * *

Aici puteţi asculta varianta audio a emisiunii Muzica Unei Generaţii Perene de la Radio România Regional din data de 25.05.2017 – invitatul aniversat este compozitorul DUMITRU LUPU! (Realizator – Bogdan Dragomir, Regizor de emisie – Florin Bordeiaşu, C&P 2017 Radio România Regional).

* * * * *

Dumitru Lupu (www.facebook.com.Dumitru Lupu)
Dumitru Lupu (www.facebook.com.Dumitru Lupu)

Compozitorul DUMITRU LUPU  s-a născut la 25 mai 1952, este de loc din Giurgiu, având ca părinți pe Gheorghe și Marioara Lupu. A urmat cursurile muzicale ale Liceului de Muzică şi Arte plastice din Piteşti până în anul 1972 şi a absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din București, secția Canto în anul 1982. Este membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (U.C.M.R.) din 1989 și din anul 2005 este membru al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România (U.A.R.F.). Din acelaşi an, 2005, este prof. univ. dr. la Universitatea Ovidius din Constanța. A fost dirijor al orchestrei teatrului Al. Davila din Pitești între anii 1982-1990 și al teatrului Fantasio din Constanța între anii 1990-2004. De asemenea, Dumitru Lupu a fost  inițiatorul Festivalului Naţional de Creaţie şi Interpretare „Mamaia Copiilor”.

Dumitru Lupu - Clacheta de Aur ptr. muzica de film - Gala Premiilor UARF 2014
Dumitru Lupu – Clacheta de Aur ptr. muzica de film – Gala Premiilor UARF 2014 (www.facebook.com/Dumitru Lupu)

În momentele următoare, vă invităm să ascutaţi două piese, aş spune inedite, în interpretarea sa –  IUBIRE DIN ARDEAL, versurile îi aparţin lui Cornel Udrea, de pe albumul “Dumitru Lupu – Best Of” editat în anul 2009 de Ovo Music şi SUNT DEMODAT, o piesă  de pe “Albumul cu Melodii”, un album din arhiva pers. a compozitorului, dăruit în anul 2002 fonotecii Radio România Regional! Compozitor şi interpret: DUMITRU LUPU!

„Iubire din Ardeal” (Dumitru Lupu; Cornel Udrea) de pe „Albumul cu melodii „(C&P 2002 Dumitru Lupu – arh. pers.) interpretată de Dumitru Lupu.

„Sunt demodat!” (muz. si vers. Dumitru Lupu) de pe „Albumul cu melodii ” (C&P 2002 Dumitru Lupu – arh. pers.) interpretată de Dumitru Lupu.

Dumitru Lupu.3 (www.facebook.com.Dumitru Lupu)
Dumitru Lupu.3 (www.facebook.com.Dumitru Lupu)

Creaţia sa muzicală cuprinde peste 500 de piese de muzică uşoară aflate în fonoteca Radio România, a participat şi a realizat sute de emisiuni TV, este autorul muzicii a numeroase spectacole şi filme de lungmetraj pentru copii. A avut de mic copil, după cum mărturiseşte, înclinaţii muzicale. A urmat cursuri de vioară, violă, axându-se apoi pe interpretare vocală.

Este autor de cărti pentru copii. Se consideră împlinit, numărându-se printre cei „care au ajuns în viaţă exact ce au visat, activitatea confundându-se cu hobby-ul, nesimţindu-se încorsetat de nimic“ (gds.ro). Pentru Dumitru Lupu, destinul a însemnat muzica de teatru de revistă şi film.

Dumitrana Lupu (www.facebook.com.Dumitru Lupu)
Dumitrana Lupu (www.facebook.com.Dumitru Lupu)

Să ascultăm în minutele următoare încă două şlagăre din creaţia compozitorului Dumitru Lupu, piesele CE MULT ÎMI PLACE PIZZA şi SAMBA FLORILOR, versuri Florin Pretorian, de pe “Albumul cu Melodii”, un album din arhiva pers. a compozitorului, dăruit în anul 2002 fonotecii Radio România Regional! Piesele au fost înregistrate în anul 2002 şi sunt interpretate chiar de fetiţa compozitorului, în prezent studentă la Facultatea de Film din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică ION LUCA CARAGIALE! Aşadar, să o ascultăm în continuare pe micuţa solistă din anul 2002, DUMITRANA TEODORA LUPU!

Dumitrana-Lupu-la-Radio-Romania-300x225
Dumitrana-Lupu-la-Radio-Romania-600×225 (andreipartos.ro)

„Ce mult îmi place pizza!” (Dumitru Lupu; Florin Pretorian) de pe „Albumul cu melodii” (C&P 2002 Dumitru Lupu – arh. personală) interpretată de Dumitrana Teodora Lupu.

„Samba florilor” (Dumitru Lupu; Florin Pretorian)” de pe „Albumul cu melodii” (C&P 2002 Dumitru Lupu – arh. pers.) interpretată de Dumitrana Teodora Lupu.

„Mi-am obţinut dreptul de a mă adresa actorilor, de a-i pregăti muzical prin cunoştinţe, spectacole şi organizarea producţiei artistice. (…) Mă simt responsabil să arăt studenţilor lucruri care nu sunt scrise în cărţi, dar de care eu m-am lovit. Vor intra într-o practică în care au nevoie de experienţele altora. Le arăt că nu trebuie să înveţe tot ce ştie un muzician, pentru că n-ar avea timp, ci să cunoască fenomenul. În prezent, avem de-a face cu actorul total care cântă, dansează, rosteşte profesional pentru a putea face faţă cerinţelor actuale. Ca profesor, încerc să fiu cât mai deschis, să învăţ şi eu de la ei…”, declara compozitorul Dumitru Lupu, pentru Ovomusic.ro, în calitatea sa de profesor universitar, extrem de fericit pentru posibilitatea de a împărtăşi studenţilor săi din experienţa sa artistică.

FLAUTUL FERMECAT 6 aprilie 1979 pe scena salii de opera Studio - la Conservatorul Ciprian Porumbescu din Bucuresti (facebook.com/Dumitru Lupu)
FLAUTUL FERMECAT 6 aprilie 1979 pe scena salii de opera Studio – la Conservatorul Ciprian Porumbescu din Bucuresti (facebook.com/Dumitru Lupu)

Emisiunea Muzica Unei Generaţii Perene a ajuns aproape de final şi ne luăm rămas bun dar vă invităm să accesați pagina noastră de internet  www.romaniaregional.ro , acolo unde veți găsi informații detaliate și cu siguranţă, muzica dumneavoastră preferată!

Bogdan Dragomir – realizatorul emisiunii și Florin Bordeiașu – regizor de emisie vă doresc sănătate și gânduri bune, vă mulţumim pentru atenţia acordată şi vă invităm să ascultaţi în încheiere, din creaţia compozitorului DUMITRU LUPU, aniversat astăzi la Radio România Regional – piesele „VINO SĂ DANSEZI CU MINE!”, interpretă ILEANA ŞIPOTEANU şi “M-AI PĂRĂSIT!”, interpret FUEGO, ambele piese scrise pe versurile lui Florin Pretorian, de pe “Albumul cu Melodii”, un album din arhiva personală a compozitorului Dumitru Lupu, dăruit în anul 2002 fonotecii Radio România Regional! 

Dumitru-Lupu-si-Ileana-Sipoteanu-la-Radio-Romania-300x225 (andreipartos.ro)
Dumitru-Lupu-si-Ileana-Sipoteanu-la-Radio-Romania-300×225 (andreipartos.ro)

„Vino să dansezi cu mine! ” (Dumitru Lupu; Florin Pretorian) de pe „Albumul cu melodii” (C&P 2002 Dumitru Lupu – arh. pers.) interpretată de Ileana Sipoteanu.

„M-ai părăsit!” (Dumitru Lupu; Florin Pretorian) de pe „Albumul cu melodii” (C&P 2002 Dumitru Lupu – arh. pers.) interpretată de FUEGO.

Fotografie facuta de Adrian Daminescu la Mamaia 15.08.2011
Dumitrana, Ileana si Mitica Lupu (fotografie facuta de Adrian Daminescu la Mamaia 15.08.2011)

Sursa info şi foto: Agenţia de Presă RADOR, ro.wikipedia.org., ovomusic.ro, gds.ro, andreipartos.ro şi materiale jurnalistice din arhiva personală.

Sursa video:  https://www.youtube.com/watch?v=fzfkuu8XOzU )

Informaţii detaliate despre activitatea artistică şi pedagogică a compozitorului prof. univ. dr. Dumitru Lupu – https://ro.wikipedia.org/wiki/Dumitru_Lupu 

Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)
Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)

Bogdan Dragomir – Radio România Regional.