Cancerul de col uterin continuă să facă victime în judeţul Caraş-Severin. Din această cauză Radio România Reşiţa va derula până vineri o campanie de informare şi de susţinere a programului naţional de depistare a cancerului de col uterin.

Vaccinul anti HPV ţine cancerul de col uterin la distanţă. Medicii oncologi încurajează părinţii să-şi vaccineze fetiţele de la o vârstă fragedă, până în 11 ani chiar dacă acea campania naţională de imunizare din 2012 a fost un eşec toatal. Atunci mii de doze au ajuns la gunoi pentru că părinţii au refuzat imunizarea din cauza unor zvonuri care susţineau că acest vaccin ar avea şi efecte adverse, precum autismul.

Cand vine vorba despre acest vaccin părererile parinţiilor din municipiul Reşiţa sunt împărţite. Daca unii şi-au imunizat la timp fetiţele, altii preferă să se mai documenteze în legătură cu acest subiect.

UNDE GĂSIM VACCINUL?

Din păcate în România, la ora actuală nu există un program naţional pentru acest vaccin. Acesta se găseşte în farmaciile din Caraş-Severin însă costurile sunt ridicate. Pentru o bună eficienţă este nevoie de 3 fiole administrate pe o perioadă de 6 luni iar preţul poate ajunge şi la 2 mii de lei.

Consultul ginecologic la intervale regulate şi testul Papanicolaou reprezintă o parte esenţială a prevenirii cancerului la orice pacientă. În plus, trebuie reţinut că renuntatul la fumat este unul dintre cei mai importanţi paşi către un stil de viaţă cu adevărat sănătos. Este dovedit faptul ca fumatul dublează riscul de cancer de col şi nu numai.

CUM ACŢIONEAZĂ VACCINUL?

Vaccinul creează anticorpi care neutralizează intrarea virusului în colul uterin!

Ca orice alt vaccin, vaccinul anti-HPV creează imunitate împotriva virusului. Această imunitate este una temporară şi după cinci ani este nevoie de efectuarea unui rapel (revaccinare). De asemenea, este bine de ştiut că infecţia HPV declansează cancerul de col uterin la 15-30 de ani de la momentul infectării.

17 ţări din Uniunea Europeana (printre care Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia, Spania  etc.) au introdus deja gratuit vaccinul împotriva cancerului de col uterin în calendarele naţionale de vaccinare.  Însă, niciuna dintre ţările europene nu a început o campanie naţională de vaccinare împotriva cancerului de col uterin.

În ultimii 20 de ani, ţara noastră a avut cea mai ridicată rată de mortalitate din Europa, din cauza cancerului de col uterin, de 6,3 ori mai mare decât media ţărilor din Uniunea Europeană. Mai grav, această rată de mortalitate a fost în continuă creştere în ultimii 18 ani.

6 femei mor, în fiecare zi, în România, din cauza cancerului de col uterin şi în fiecare an, peste 3000 sunt nou diagnosticate. Cancerul de col uterin reprezinta, în România, prima cauză de mortalitate prin cancer la femeile cu vârsta cuprinsă între 15 şi 44 de ani.

Daiana Roşca – Radio Resita