Premieră naţională la Cluj Napoca.

De vineri, 19 mai, poliţiştii locali care patrulează în Parcul Central o fac pe segway. Deocamdată există doar un astfel de mobil dar în câteva zile primăria mai achiziţionează încă unul pentru a le uşura munca. Şi pentru a nu fi confundaţi cu oamenii din parc oamenii legii trebuie să poarte cască de protecţie iar bicicleta electrică va fi dotată cu claxoane şi girofar.

politia locala cluj

Cu acest vehicul neconvenţional, poliţiştii locali din Cluj Napoca pot prinde orice hoţ care trece prin Parcul Central mai ales că prinde o viteză de 20 de kilometri pe oră.

Poliţiştii locali din Cluj Napoca sunt încântaţi de noua achiziţie. Pe vehiculele mobile nu urcă oricine. Ca să mânuieşti segway-ul trebuie să fac un mini curs înainte. La fel a făcut şi Voichiţa Marincuş. Tânăra lucrează de două luni la Poliţia Locală şi spune că astfel nu va mai fi nevoită să patruleze kilometri în şir prin parc zi de zi:

Am noroc că sunt foarte pricepută, zic eu, şi asta ajută şi poliţia locală aşa că mi-a luat foarte puţin timp. Nu este greu de manevrat, trebuie să ştii să te echilibrezi. Este ca mersul pe bicicletă: ajungi mult mai repede dintr-un capăt în celălalt al parcului, poţi să observi mai multe, dacă avem o sesizare prin dispecerat putem ajunge mult mai rapid la sesizarea respectivă. (Voichiţa Marincuş)

Colegul Voichiţei, Rafael Ghib, spune că are ceva mai multă experienţă şi sute de kilometri făcuţi pe jos prin parc de când este poliţist local. Aşa că noua aparatură vine că o mană cerească:

La început e greu până te obişnuieşti cu el. Când ai făcut două trei ture, e ok. Nu am căzut momentan, sunt optimist!

Când au văzut poliţiştii locali pe două roţi, oamenii din parc au rămas uimiţi:

Cei care aleargă pe jos după un infractor o duc mult mai greu, dar cu ăsta e mai uşor. Și eu m- aş duce. 

Cu maşina nu te poţi deplasa pe unde fug hoţii sau sar un gard. E un lucru foarte bun.

Un astfel de vehicul a costat 14 mii de lei şi va fi folosit zi şi noapte în misiunile de patrulare. Aşa, poliştii vor ajunge mai rapid la persoanele care parchează ilegal, la cerşetori sau la hoţi. Segway-ul are o autonomie de 25 de kilometri şi se poate încărca în doar patru ore la o priză normală.

Ce spune Marcel Bonțidean, directorul Poliţiei Locale Cluj Napoca:

Am achiziţionat un mobil neconvenţional Nine bot segway pe care îl vom folosi în Parcul Central din Cluj Napoca, urmând ca în perioada următoare să achiziţionăm şi alte astfel de mobile pentru zonele pietonale din municipiul Cluj Napoca. De ce facem acest lucru.. intervenţia este mult mai promptă. 

Inspiraţi de la colegii lor din străinătate, poliţiştii s-au gândit şi la traficul aglomerat dar şi la poluarea din oraş mai ales că vechicolul pe două roţi nu poluează.

Colegul nostru Tiberiu Szasz a testat, cu succes, noul aparat folosit de Poliția Locală ?

 

Tiberiu Szasz