Viorel-Gavrila-mica (revistamuzicala.radioromaniacultural.ro).600

Viorel-Gavrila-mica (revistamuzicala.radioromaniacultural.ro).600

„Şi dacă viaţa mea…” (Viorel Gavrilă-Roxana Popescu) de pe albumul „Muz. Uşoară Românească – Cântaţi cu noi!”, editat de UCMR în 2006,  interpretată de NICO.

Bun regăsit tuturor, aici Radio România Regional, emisiunea MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE! Sunt Bogdan Dragomir, realizatorul acestei emisiuni şi împreună cu colegul meu, Florin Bordeiaşu – regizor de emisie, vă invităm să ascultaţi o ediţie specială cu un aniversat pe măsură!

Aici puteţi asculta varianta audio a emisiunii MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE din data de 20.05.2017 – aniversarea compozitorului VIOREL GAVRILĂ! O producţie 2017 Radio România Regional! Realizator – Bogdan Dragomir, Regizor de emisie – Florin Bordeiaşu! Audiţie plăcută!

index (foto Viorel Gavrila - www.teatruploiesti.ro).300
index (foto Viorel Gavrila – www.teatruploiesti.ro).300

Compozitorul VIOREL GAVRILĂ, membru al UCMR şi Vice-preşedinte al UCMR-ADA a împlinit frumoasa vârstă de 56 de ani! Vom marca şi noi, cei de la Radio România Regional acest moment adresându-i cele mai bune gânduri şi urări! LA MULŢI ANI, Viorel Gavrilă! În momentele următoare îi dedicăm o piesă dragă domniei sale, mai puţin difuzată în programele de radio, dar, a fost prima piesă din cariera sa de compozitor, premiată cu Locul 3 la Secţiunea Creaţie a Festivalului Concurs de Muzică Uşoară de la Mamaia din anul 1984! Piesa este intitulată NU VĂ MIRAŢI, versurile îi aparţin lui Eugen Rotaru şi este interpretată de Cvintetul vocal LUCHIAN – grup condus de regretatul Ioan Luchian Mihalea!

5 Luchian in concert la Sala Polivalenta - Bucuresti 1984 - Bogdan Dragomir, Mircea Cotiga, Mihai Tiulete, Ioan Luchian Mihalea şi Cristian Caragea la Sala Polivalentă.
Cvintetul vocal LUCHIAN in concert la Sala Polivalenta – Bucuresti 1984 – Bogdan Dragomir, Mircea Cotiga, Mihai Tiulete, Ioan Luchian Mihalea şi Cristian Caragea la Sala Polivalentă.

„Cvintetul vocal LUCHIAN – Nu vă miraţi (Viorel Gavrilă; Eugen Rotaru)” de pe CD arh. pers. Bogdan Dragomir compus de Viorel Gavrilă/Eugen Rotaru în 1984.

Compozitorul VIOREL GAVRILĂ s-a născut în data de 20.05.1961 la Bucureşti. A absolvit Liceul de artă “George Enescu”- din Bucureşti, clasa de violoncel, promoţia 1980. Membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, încă din 1986. Din 1984 este angajat al Teatrului de Revistă “Majestic” din Ploieşti, dirijor şi director muzical al acestei instituţii cu care a obţinut numeroase premii la festivalul teatrelor muzicale de la Constanţa.  Debutul său componistic datează din anul 1979, (fiind înca elev de liceu) când îşi lansează primele piese la Radiodifuziunea Română. A compus peste 300 de piese de muzică uşoară, o parte dintre ele devenind şlagăre în muzica de gen românească; a compus muzica pentru 34 spectacole de revistă şi pentru copii la Teatrul de Revistă “Majestic” din Ploieşti, Teatrul de Revistă Deva, Teatrul Naţional Craiova, Teatrul “C. Tănase” din Bucureşti.

download (www.teatruploiesti.ro).300
download (www.teatruploiesti.ro).300

De-alungul timpului a colaborat cu solişti vocali de primă linie a muzicii pop româneşti: Gabriel Dorobanţu, Mirabela Dauer, Dan Spătaru, Corina Chiriac, Sanda Ladoşi, Monica Anghel, Mihaela Runceanu, Aurelian Temişan, Laura Stoica, Adrian Enache, Daniel Iordachioaie, Nico şi alţii, o parte din ei activând şi în prezent pe scenele teatrale de estradă din România. 

Vă invităm în minutele următoare să ascultăm două şlagăre din creaţia compozitorului Viorel Gavrilă, piesele EŞTI O SIMPLĂ AMINTIRE, versurile îi aparţin lui Daniel Iordăchioaie, de pe albumul “80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” editat în 1995 de Radio RAura Uromânia şi Roton, interpret ADRIAN ENACHE şi CINE OARE?, versuri Daniel Iordăchioaie, de pe albumul “Muzică Uşoară Românească”-vol. 2, editat de UCMR în 2003,  interpretată de AURELIAN TEMIŞAN!

Adrian Enache – „Eşti o simplă amintire (Viorel Gavrilă ; Daniel Iordachioaie)” de pe albumul „80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” Disc 3. C&P 1995 – Radio România & Roton.

„Cine oare (Viorel Gavrilă ; Daniel Iordachioaie)” de pe albumul UCMR – Muzică Uşoară Românească, vol 2 (2003) interpretată de Aurelian Temişan.

Între anii 1990-1992 a predat cursuri de canto pentru concurenţii la secţiunea Interpretare a Festivalului National “Mamaia”, împreună cu Aura Urziceanu şi compozitorul Edmond Deda, iar din 1997 susţine cursuri de pregătire vocală pentru tinerii interpreţi de muzică uşoară!

B Fugaru, V Gavrila, Margareta Paslaru, Temistocle Popa, Uniunea Compozitoriloe 2011- P1020708.600
B Fugaru, V Gavrila, Margareta Paslaru, Temistocle Popa, Uniunea Compozitoriloe 2011- P1020708.600

Încă din ultimii ani de liceu, anii ’79-’80, participă activ, în calitate de violoncelist dar şi de orchestrator, la spectacole şi concerte ale Orchestrei de Estradă a Radioteleviziunii Române, dirijată de Maestrul Sile Dinicu, împreună cu colegii săi – instrumentiştii de atunci, compozitorii consacraţi de astăzi – Dan Dimitriu – chitară bas şi Ionel Tudor – pian.

download (foto Viorel Gavrila - www.ziarulprahova.ro).300
download (foto Viorel Gavrila – www.ziarulprahova.ro).300

Dintre cele mai importante premii obţinute în cariera sa, amintim: Premiul III Festivalul “Melodii” 1984 şi Festivalul “Mamaia” 1984; Premiul special al juriului Festivalul “Mamaia ”1985 şi 1987; Premiul II Festivalul “Mamaia” 1991; Premiul III, apoi Premiul II Festivalul “Mamaia”, 1996 şi 1999; Premiul III Festivalul Internaţional Bucuresti 1992. A efectuat turnee artistice în SUA şi Canada 1991 şi 1998;

Să ascultăm încă două piese de succes din creaţia compozitorului VIOREL GAVRILĂ, piesele E VINA TA!, versurile îi aparţin lui Mihai Pocorschi, o înregistrare primită din arhiva pers. a compozit. Viorel Gavrilă, interpretată de ANDRA, la începuturile carierei sale,  şi VISEZ ŞI EU, versuri Corina Despot, de pe albumul “Compilaţie – Muzică Uşoară Românească”, editat de UCMR în 2011,  interpretată de ALEXANDRA RUGE- o tânără solistă aflată la debutul unei cariere promiţătoare!

„Andra – E vina ta (Viorel Gavrilă ; Mihai Pocorschi)” de pe CD arh. pers. Viorel Gavrilă.

„Visez şi eu (Viorel Gavrilă ; Corina Despot)” de pe albumul „Compilaţie UCMR-Muzică Uşoară-Dec 2011” interpretată de Alexandra Ruge.

Astăzi am parcurs reperele importante ale carierei artistice componistice ale muzicianului VIOREL GAVRILĂ!

Trofeul GEF - San Remo-junior 2017 - Scoala de canto VIVOX condusa de compozitorul si dirijorul Viorel Gavrila
Trofeul GEF – San Remo-junior 2017 – Scoala de canto VIVOX condusa de compozitorul si dirijorul Viorel Gavrila (FOTO www.ziarulprahova.ro)

Ar mai fi de menţionat din activitatea sa, că din anul 2007 a condus Orchestra Fundaţiei Fantasio din Constanţa în cadrul Festivalului Concurs de Muzică Uşoară MAMAIA, din 2006 face parte din conducerea Festivalului Mamaia Copiilor, ocupându-se de lansarea vocilor tinere, şi din 2004 înfiinţează clasa de canto VIVOX din Ploieşti, care până în prezent a reprezentat locul de pregătire şi formare pentru zeci de tineri interpreţi din muzica pop şi de jazz din România. Nu în ultimul rând, din anul 2011, compozitorul VIOREL GAVRILĂ este vice-preşedinte al UCMR – Asociaţia pentru Drepturile de Autor a compozitorilor români.

Viorel Gavrila in turneu de presel. Mamaia Copiilor (foto Bogdan Dragomir)
Viorel Gavrila in turneu de presel. Mamaia Copiilor (foto Bogdan Dragomir)

Ne apropiem de finalul acestei emisiuni şi ne luăm rămas bun de la dvs. dar vă invităm să accesați pagina noastră de internet www.romaniaregional.ro, acolo unde veți găsi informații detaliate și cu siguranţă, muzica dvs. preferată!

Bogdan Dragomir – realizatorul emisiunii și Florin Bordeiașu – regizor de emisie vă doresc sănătate și toate gândurile bune, vă mulţumim pentru atenţia acordată şi vă invităm să ascultaţi în încheiere, din creaţia compozitorului VIOREL GAVRILĂ, aniversat astăzi la Radio România Regional – piesele „DOAR PENTRU EA”, versuri Liliana Ştefan, o înregistrare din arh. pers. a compozit. Viorel Gavrilă, interpret HORIA BRENCIU şi DĂ DOAMNE, CÂNTEC!, versurile Eugen Rotaru, de pe albumul „Best of Jurnalul”, editat de Jurnalul Naţional şi Roton în 2008, în interpretarea deosebită a regretatei soliste LAURA STOICA.

„Horia Brenciu – Doar pentru ea (Viorel Gavrilă ; Liliana Ştefan)” de pe CD arh. pers. Viorel Gavrilă.

„Dă, Doamne, cântec (Viorel Gavrilă: Eugen Rotaru)” de pe albumul „Best of Jurnalul (2008 Roton)”.

 

Sursa info: www.ucmr.org.ro, www.teatruploiesti.ro, Agentia de presă RADOR şi materiale jurnalistice din arhiva personală.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=kqM5S-jaEn0 (arhiva TVR)

Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)
Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)

Bogdan Dragomir – Radio România Regional.