Vă invit să ascultați Radio România Regional, emisiunea Galeria interpreților de muzică populară! Sunt Gabriela Rusu-Păsărin , realizatoarea acestei emisiuni şi vă propun o ediție de fonotecă de aur dedicată unui lăutar vestit.

Pe vremuri lăutarii satului duceau faima locului. Prezența lor la toate sărbătorile satului și ale familiei  crea nimb de neuitare și laudă pentru generații: ”La nunta mea a cântat Nea Lică Militaru” – zic și azi oamenii din Drăgănești, județul Olt. Nea Lică a rămas un simbol al lăutăriei tradiționale, al rapsodului care știa cum să improvizeze imediat un cântec pe placul cui îi cerea. Însemna talent de versificator, har în cuvinte care să meargă la inimă și interpretare de neuitat. Pentru a nu uita acest nume, pentru a readuce în prim plan cântecele reprezentative pentru ceremonialul nunții s-a organizat un eveniment care să facă din numele Lică Militaru un reper în calendarul manifestărilor folclorice naționale:  Festivalul Național de Folclor ”Lică Militaru”. Este o inițiativă emblematică pentru demersurile culturale susținute de județul Olt în evidențierea valorilor tradiționale românești. Organizat de Asociaţia artistică pentru promovarea tinerelor talente (AAPTT) în colaborare cu Primăria orașului Drăgănești-Olt prima ediție a FESTIVALULUI NAŢIONAL DE FOLCLOR „LICĂ MILITARU” la  Drăgăneşti-Olt a creat cadrul competițional necesar pentru selecția celor mai talentați tineri care s-au prezentat pentru preselecția acestui concurs național. Ineditul acestui festival a constat în prezentarea în concurs a unor cântece specifice ceremonialului nunții, în diferitele momente ale derulării nunții tradiționale. Este ceea ce și-ar fi dorit Nea Lică Militaru să nu se uite. Iar noi ne-am amintit că în urmă cu aproape 20 de ani realizam emisiuni cu Nea Lică Militaru la Radio Oltenia Craiova și îl invitam să cânte în spectacolele realizate pe marile scene culturale în prezența unor ssăli arhipline. Și Nea Lică Militaru uimea prin dezinvoltura interpretării și ineditul manierei de interpretare a unor cântece parcă știute de toți și totuși parcă niciodată atât de frumos interpretate. Vă oferim o emisiune-portret în cadrul Galeriei interpreților de muzică populară care sperăm să vă facă bucuria ascultării și motiv al neuitării unui nume: Lică Militaru.

 

O emisiune de Gabriela Rusu-Păsărin, realizator în Grupul Operativ al Departamentului Studiourilor Regionale, Societatea Română de Radiodifuziune

 

Împarte cu prietenii tăi:
  • 94
    Shares