Mijlocul lunii mai înseamnă şi apariţia pe tarabele din pieţe a primilor căpşuni autohtoni.

În Satu Mare, ca în fiecare an, preţul afişat în dreptul grămezilor cu căpşuni aduşi de producătorii din Halmeu, Micula, Turulung, Drăguşeni şi alte localităţi, este descurajator: 15 lei kilogramul! – astfel că numărul cumpărătorilor este foarte mic.

În Piaţa de Alimente nr.1 am numărat aproximativ cinci producători de căpşuni veniţi din judeţ. Mari, roşii şi cărnoase, la 15 lei kilogramul, fructele sunt expuse alături de alte produse cu mai multă trecere şi preţuri accesibile, precum ceapa verde, richile şi salata, de unde reiese că nici măcar producătorii nu se aşteaptă la vânzări spectaculoase pentru început. În plus, aşa cum recunoaşte o producătoare din Micula Nouă, în acest an nici producţia de căpşuni, nici gustul acestora nu sunt la fel ca anul trecut:

– Destul de slab anul asta! A fost foarte frig şi nu s-au copt căpşunile. Anul ăsta cred că o să recoltez cam 70% din ce-am recoltat anul trecut. Nici gustul nu e la fel, nu-s prea dulci. Nu prea cumpără lumea!

O altă producătoare, venită din Medieşu Aurit, spune că preţul de 15 lei pentru un kilogram de căpşuni autohtoni din prima producţie de pe câmp, nu este mare, deoarece este nevoie de foarte multă muncă:

– Nu, nu mi se pare mult 15 lei kilogramul pentru pornire. Ăia de import costă tot atâta sau chiar mai mult şi nu-s la fel de buni. O să reducem preţul după cum o să dicteze piaţa. Că de asta ţinem cont, să nu dăm unii cu mult, alţii cu foarte puţin.

Oricât de tentaţi ar fi de gustul şi aspectul primilor căpşuni autohtoni, sătmărenii spun că îşi amână poftele până când va scădea preţul:

– Nu am cumpărat! Pensia mea e prea mică pentru astfel de preţuri.

– Cum să dau 15 lei pentru un kilogram de căpşuni? Am gustat şi nici măcar nu-s dulci! Mai bine aştept, în curând o să le scadă preţul!

– Nu cumpăr, am şi eu în grădină, că locuiesc la ţară.

Dacă credeţi că în pieţele din Satu Mare căpşunii autohtoni sunt prea scumpi, să ştiţi că vă înşelaţi. În aprozare, aceeaşi căpşuni costă cu 5 lei mai mult. Iar o proprietară de magazin ne lămureşte::

Trebuie să ne iasă şi nouă ceva, nu doar celor din pieţe, care oricum cer prea mult!

 

Stela Tudor – Radio Cluj