UPDATE, ora 11, 25

La Cluj, pasagerii curselor pentru Dortmund și Dublin sunt blocați în aeronave, așteptând decolarea peste aproximativ o oră. Precizarea aparține directorului aeroportului clujean, David Ciceo.

aeroport cluj greva

………………………………………………………………………………………………………

Controlorii de trafic aerian intră de la ora 11:00 până la ora 13:00 în grevă de avertisment, după ce negocierile purtate joi, 11 mai, cu reprezentanţii ROMATSA, au eşuat.

Sunt aproximativ 220 de avioane programate să tranziteze spaţiul aerian al României, în timpul grevei de avertisment. Dintre acestea, 43 sunt aterizările şi decolările de la Aeroportul Otopeni. Pe durata grevei vor fi deschise porţile de check-in şi formalităţile vamale. Întârzierile vor fi de cel mult două ore şi nu sunt aşteptate curse anulate. Întârzierile în operarea zborurilor nu vor putea fi imputate companiilor aeriene, iar pasagerii nu pot cere daune.

Sindicaliştii spun că această grevă are loc din cauza neîncheierii unui nou contract colectiv de muncă. Liderul de sindicat, Florin Diaconu:

Nu avem cum evita greva de avertisment de două ore, între orele 11:00 și 13:00. Marele lucru pe care noi încercăm să-l evităm este greva generală. Astăzi o să avem discuții și o să ținem permanet legătura cu cei de la EuroControl care se ocupă și răspund cu fluxurile de trafic în Europa, tot ccea ce e legat de cine zboară, cum zboară, la ce oră decolează, la ce oră aterizează, vor fi reglementate de EuroControl. (Florin Diaconu, lider de sindicat)

Greva de avertisment nu va afecta zborurile umanitare, de stat, pe cele medicale, de căutare, de salvare şi de urgenţă.

La această oră, pe aeroportul din Cluj-Napoca, zborurile nu sunt afectate.