Marius_Teicu (wikipedia.org.com).600
Marius_Teicu (wikipedia.org.com).600

Oameni (Marius Ţeicu/Ovidiu Dumitru) – interpretată de Aurelian Andreescu, de pe albumul „Chemarea dragostei” – C&P 2003 Radio România-Edit. Casa Radio.

 

*****

Aici puteţi asculta varianta audio a emisiunii Muzica Unei Generaţii Perene din data de 09.05.2017, invitat aniversat – Compozitorul MARIUS ŢEICU! O producţie 2017 – Radio România Regional, realizată de Bogdan Dragomir! Regia de emisie – Florin Bordeiaşu.

*****

Bun găsit tuturor, ascultaţi Radio România Regional, emisiunea MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE! Sunt Bogdan Dragomir, realizatorul acestui program şi împreună cu colegul meu, Florin Bordeiaşu – regizor de emisie, vă invităm să ascultaţi o nouă ediţie specială a emisiunii, de această dată îi spunem cu drag LA MULŢI ANI compozitorului şi bunului nostru prieten, MARIUS ŢEICU! Ați ascultat la începutul acestei emisiuni piesa Oameni (Marius Ţeicu/Ovidiu Dumitru) de pe albumul „Chemarea dragostei” editat în anul 2003 de Societatea Română de Radiodifuziune – Editura Casa Radio,  în interpretarea inegalabilă a marelui solist Aurelian Andreescu.

Vom încerca foarte pe scurt să ne oprim la reperele importante ale activităţii sale artistice, deşi este extrem de greu să faci un rezumat al unei cariere impresionante precum cea a muzicianului Marius Ţeicu.

Marius-TEICU (www.ucmr.org.ro).600
Marius-TEICU (www.ucmr.org.ro).600

Marius Țeicu s-a născut la 9 mai 1945, pe meleaguri cărăşene (Reşiţa) şi provine dintr-o familie de muzicieni profesionişti, foşti membri ai corului academic al Filarmonicii „Banatul“ din Timişoara. A absolvit “Liceul de muzică” din Timișoara în 1963, la secția oboi-pian și Conservatorul “Ciprian Porumbescu” din București în 1968 la secția dirijat. Este membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România din anul 1974.   

Marius Ţeicu este un compozitor, solist vocal, instrumentist (pian, instrumente cu clape, oboi) orchestrator, dirijor și profesor de renume naţional şi internaţional. S-a lansat rapid şi cu mult succes în showbizul românesc, fie ca solist vocal în diverse trupe cu care a efectuat deplasări în peste 20 de ţări, fie în formula de trio, celebră în anii ’70, împreună cu Olimpia Panciu şi Mihai Constantinescu cu care a devenit o reală vedetă de televiziune. A pregătit, în calitate de profesor, generaţii întregi de muzicieni, îndeosebi solişti de muzică uşoară şi îi amintim aici pe Angela Similea, Dida Drăgan, Mirabela Dauer, Olimpia Panciu, Mihai Constantinescu, Adrian Romcescu, Ioan Luchian Mihalea, Zoe Câmpeanu ș.a., absolvenţi ai Şc. Pop. De Artă din Bucureşti, dar şi pe studenţii săi de la Universitatea “Spiru Haret” – Monica Anghel, Laura Stoica, Anca Țurcașiu, Narcisa Suciu, Daniela Gheorfy, Paul Surugiu (“Fuego”), Manuela Fedorca. Însă cea mai importantă ramură a activităţii sale artistice a constituit-o creaţia componistică. Este autorul unui imens repertoriu de şlagăre (din totalul a peste 500 de compoziţii) precum Oameni, Trăiesc, Frumoasele duminici, O portocală, Ziua, ora, clipa, Un albastru infinit, Proverbe, Unde erai?, Dormeau pe-o frunză două stele, Dau viaţa mea pentru o iubire, Nu-mi lua iubirea dacă pleci, Te-aş alege din nou etc., marea lor majoritate fiind înregistrate sub propria-i baghetă dirijorală.

Nu-mi lua iubirea (Marius Ţeicu-Th. Popa Mazilu) interpretată de Angela Similea, de pe albumul “Chemarea dragostei” editat în 2003 de Radio România – Editura Casa Radio.

Frumoasele duminici (Marius Ţeicu–Angel Grigoriu) interpretată de duetul Olimpia Panciu şi Marius Ţeicu, ambele piese de pe albumul “Chemarea dragostei” editat în 2003 de Radio România – Editura Casa Radio.

Ascultați Radio România Regional, emis. Muzica Unei Generaţii Perene, astăzi o emisiune aniversară dedicată compozitorului MARIUS ŢEICU!

hamlet (foto Marius Teicu.www.mariusteicu.ro).300
hamlet (foto Marius Teicu.www.mariusteicu.ro).300

Creația sa muzicală cuprinde un număr de peste cinci sute de melodii de muzică ușoară, majoritatea făcând parte din programele de Radio și de Televiziune, fiind editate pe CD-uri, casete audio sau discuri vinyl. A semnat partituri muzicale pentru filme artistice de lung metraj, filme muzicale, muzicaluri pentru copii și tineret, show-uri de televiziune, muzică pentru copii, spectacole de revistă, operetă, etc.

Marius Ţeicu a fost pianist şi vocalist în formaţia de muzică uşoară MODERN-GRUP din Bucureşti (1965-1972), apoi pianist-corepetitor la clasa de canto – muzică uşoară de la Şc. Populară de Artă din Bucureşti (1968-1974), şi după 1991, Lector la catedra de canto a Universităţii Ecologice dar şi la Facultatea de Teatru a Universităţii SPIRU HARET din Bucureşti.

cover1-1024x440 (revistamuzicala.radioromaniacultural.ro).600
cover1-1024×440 (revistamuzicala.radioromaniacultural.ro).600

A realizat emisiuni de radio şi televiziune, dar şi concerte şi spectacole de muzică uşoară. A fost distins cu Premiul Uniunii Compozitorilor (1973, 1976, 1979, 1981, 1992, 1995, 2002, 2005), Premiul III şi Premiul I (Marele Trofeu) la Concursul şi Festivalul de Muzică Uşoară de la Mamaia, Premiul internaţional al Cântecului pentru copii UNICEF (1982) şi Premiul internaţional GOLDEN-STAR de la Bucureşti (2001). Premiul de Excelență UCMR-ADA(Uniunii Compozitorilor și Asociația drepturilor de autor) pentru întreaga activitate în 2009. PREMIUL DE EXCELENȚĂ al Festivalului Mamaia pentru întreaga activitate în 2010. Premiul pentru spectacol musical “acordat de Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din România pentru Musicalul “O premieră furtunoasă” în 2011. Nu în ultimul rând, Compozitorul Marius Teicu a primit trofeul pentru intreaga activitate in cadrul celei de-a XIV-a editii a Galei Premiilor Muzicale Radio România în anul 2016.

Foto Marius Teicu - Premiile Radio Romania 2016 (foto by Alexandru Ciumpy Dolea)
Foto Marius Teicu – Premiile Radio Romania 2016 (foto by Alexandru Ciumpy Dolea)

Ca solist vocal a imprimat peste 40 de melodii, prezente la Radio, Televiziune sau pe CD-uri, casete si discuri. De asemenea, a susținut spectacole pe scenele din Germania, Polonia, SUA, Canada, Rusia, etc. În aceeași calitate de solist vocal, pianist și orchestrator a contribuit la realizarea show-urilor de Televiziune la care a scris muzica. În calitate de pianist a făcut parte din următoarele formații: “Dixi 67” , “Modern Group” , a cântat cu formaţia PERPETUUM MOBILE pe vaporul de croazieră EUROPE, vizitând 42 de ţări.

Unde erai?  (Marius Ţeicu/Saşa Georgescu) interpretată de duetul Corina Chiriac şi Marius Ţeicu de pe albumul „Chemarea dragostei” C&P 2003 Radio Romania – Edit. Casa Radio.

O portocală  (Marius Ţeicu/Ovidiu Dumitru) în interpretarea deosebită a regretatei soliste Anda Călugăreanu de pe albumul „Chemarea dragostei” C&P 2003 Radio Romania – Edit. Casa Radio!

Aici Radio România Regional, emisiunea Muzica Unei Generaţii Perene, astăzi am avut privilegiul de a-l aniversa pe calea undelor pe compozitorul Marius Ţeicu, un creator de şlagăre ale muzicii uşoare româneşti dar şi un maestru în şlefuirea artistică a vedetelor de ieri, de azi, dar şi de mâine!

10408864_562889400513854_4020210423331521559_n (www.facebook.com).600
10408864_562889400513854_4020210423331521559_n (www.facebook.com).600

La finalul emisiunii, ne luăm rămas bun de la dvs. dar vă invităm să accesați pagina noastră de internet www.romaniaregional.ro, acolo unde veți găsi informații detaliate și muzică pe toate gusturile!

Bogdan Dragomir – realizatorul emisiunii și Florin Bordeiașu – regizor de emisie vă doresc sănătate și toate gândurile bune oriunde vă aflați și vom încheia această ediție a emisiunii ascultând din creaţia compozitorului MARIUS ŢEICU – piesele „Dau viata mea (Marius Teicu/Eugen Rotaru) – interpreta Monica Anghel” de pe albumul „Chemarea dragostei” C&P 2003 Radio Romania – Edit. Casa Radio

şi Să ne reamintim (un potpuriu creat şi interpretat de Marius Ţeicu, de pe albumul „Chemarea dragostei” C&P 2003 Radio Romania – Edit. Casa Radio!

*****

Surse info: Ageţia de Presă RADOR, wikipedia.org.com, mariusteicu.ro, facebook.com/mariusteicu şi alte materiale jurnalistice din arhiva personală.

Sursa video: https://www.youtube.com/watch?v=QPTaM6ZzlGc , https://www.youtube.com/watch?v=pVD2xe3MIUw

Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)
Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)

Bogdan Dragomir – Radio România Regional.