Emmanuel Macron a fost ales, ieri, preşedinte al Franţei. El a obţinut 66% din voturile în confruntarea cu lidera extremei drepte, Marine Le Pen.

La 39 de ani şi considerat nou venit în politică, Emmanuel Macron va fi cel mai tânăr preşedinte francez. Într-un discurs rostit în uralele miilor de susţinători care sărbătoreau victoria pe esplanada de la Luvru, el s-a angajat să facă totul pentru ca francezii să nu mai aibă niciun motiv să voteze extremele.

Emmanuel Macron:„Pasiunea voastră, energia voastră, curajul vostru mă vor susţine mereu. Vă voi apăra în faţa ameninţărilor, voi combate pentru voi minciuna, imobilismul, ineficienţa, pentru a îmbunătăţi viaţa fiecăruia. Voi respecta pe fiecare pentru ce gândeşte. Voi aduce oamenii împreună. Îi voi reconcilia, pentru că doresc unitatea poporului şi a ţării noastre. În fine, prieteni, vă voi servi cu umilinţă, cu forţă, vă voi servi în numele devizei noastre: Libertate, egalitate, fraternitate”!

Emmanuel Macron, cotat – după încheierea numărătorii voturilor – drept câştigător al alegerilor din Franţa cu 66,06 la sută din sufragii, a primit deja felicitări de la Bucureşti, Berlin, Bruxelles, Londra, Washington şi Ottawa. Premierul britanic, Theresa May, şi-a exprimat nerăbdarea de a colabora cu noul preşedinte asupra unui spectru larg de priorităţi comune, iar purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel a scris pe Twitter că victoria candidatului de centru, Emanuel Macron, este victoria unei Europe unite şi puternice.

La rândul lor, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi liderul Consiliului European, Donald Tusk, au salutat decizia francezilor, iar preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, l-a invitat pe viitorul lider de la Palatul Élysée să vină în plenul acestei instituţii comunitare. De la Bucureşti, preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Sorin Grindeanu i-au transmis felicitări lui Emmanuel Macron pentru câştigarea alegerilor, iar de la Washington, liderul Statelor Unite, Donald Trump, a precizat pe pagina sa de Twitter că „aşteaptă cu nerăbdare să lucreze cu noul lider de la Palatul Élysée”, un mesaj asemănător fiind postat şi de premierul canadian, Justin Trudeau

Marine Le Pen l-a felicitat pe Emmanuel Macron pentru victorie şi a afirmat că, prin rezultatul obţinut, partidul său a devenit principala forţă de opoziţie.

Marine Le Pen:„Formaţiunile politice care şi-au asumat responsabilitatea de a-l ajuta pe domnul Macron să fie ales s-au discreditat singure, şi-au pierdut orice legimitate de a reprezenta o forţă alternativă sau de opoziţie credibile. Primul tur a confirmat o descompunere majoră a vieţii politice franceze, prin eliminarea partidelor vechi. Acest al doilea tur organizează o reconstrucţie politică de mare amploare de-a lungul clivajului între patrioţi şi globalişti”.