miha9 (foto www.spritus.ro)
miha9 (foto Mihaela Run www.spritus.ro)

„Cântecul este modul prin care dăruim oamenilor tot ce avem mai bun şi mai frumos în noi…” – acesta a fost moto-ul vieţii Mihaelei Runceanu, o stea a muzicii uşoare româneşti, răpită prematur şi nedrept din vieţile noastre în urmă cu 28 de ani.

*****

Aici puteți asculta var. audio a emisiunii Muzica Unei Generații Perene din 4.05.2017, dedicată interpretei MIHAELA RUNCEANU (o emisiune realizată de Bogdan Dragomir pentru Radio România Regional. Regia de emisie: Florin Bordeiașu. P – 2017 Radio România Regional).

*****

„Viața începe cu tine” (Virgil Popescu/Angel Grigoriu – Romeo Iorgulescu) de pe albumul „Vom fi mereu” (C&P Electrecord) interpretată de Mihaela Runceanu.

Bun găsit tuturor prietenilor emisiunii MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE aici la Radio România Regional! Sunt Bogdan Dragomir, realizatorul acestui program şi împreună cu colegul meu, Florin Bordeiaşu – regizor de emisie, vă salutăm cu drag din Cabina 41 a Societăţii Române de Radiodifuziune! Astăzi, una dintre cele mai îndrăgite şi apreciate soliste de muzică uşoară dar şi un pedagog cu un har deosebit ar fi împlinit 62 ani, dacă viaţa nu i s-ar fi curmat brutal şi nedrept într-o noapte de noiembrie a anului 1989. Vom omagia şi noi, aici la Radio România Regional, scurta dar frumoasa carieră artistică a interpretei MIHAELA RUNCEANU!

mihaela R (foto Mihaela Runceanu by MARK.go.ro)
mihaela R (foto Mihaela Runceanu by MARK.go.ro)

Mihaela Valentina Runceanu s-a născut pe 4 mai 1955 la Buzău. În 1970 a absolvit cursurile şcolii elementare de pe lângă Liceul de Muzică şi Arte plastice din Buzău, liceu pe care îl absolvă ca şef de promoţie, în anul 1974! În acelaşi an, este admisă prin concurs, cu media 9,95 la Facultatea de pedagogie, muzicologie, compoziţie a Conservatorului “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti. Până în anul 1978, an în care finalizează cu brio cursurile conservatorului, participă în perioada 1974-1977 la cursurile Şcolii Populare de Artă din Bucureşti la clasa de canto a prof. Nina Bercaru. În perioada de debut a activităţii sale pedagogice, 1978-1980, Mihaela Runceanu a activat ca prof. de vioară la Şcoala generală de muzică din Brăila şi apoi la Liceul de Muzică şi Arte plastice din Buzău, liceu pe care-l absolvise cu numai 6 ani în urmă!

În continuare vom asculta în interpretarea Mihaelei Runceanu, piesele Un bilet ptr. o călătorie (repert. Intern.–Flavia Buref) și E-adevărat, iubirea mea (repert.intern.–Roxana Popescu) de pe albumul “Vom fi mereu” editat post mortem pe CD în 1999 de Casa de discuri Electrecord. Acompaniază orchestra Electrecord – dirij. Alexandru Imre şi Orch. de estradă Radio – dirij. Sile Dinicu.

„Un bilet pentru o călătorie” (repert. Intern.–Flavia Buref) de pe albumul „Vom fi mereu” (C&P 1999 Electrecord) interpretată de Mihaela Runceanu.

„E adevărat, iubirea mea” (repert.intern.–Roxana Popescu) de pe albumul „Vom fi mereu” (C&P 1999 Electrecord) interpretată de Mihaela Runceanu.

Ascultați Radio România Regional, emis. Muzica Unei Generații Perene, astăzi o aniversăm și omagiem în același timp pe cunoscuta și apreciata interpretă a muzicii ușoare românești MIHAELA RUNCEANU!

miha11_thumb[2] (foto Mihaela Runceanu by MARK.go.ro)
miha11_thumb[2] (foto Mihaela Runceanu by MARK.go.ro)

În 1980, după numai doi ani de la absolvirea Conservatorului, Mihaela Runceanu revine, de această dată în calitate de profesor la Clasa de Canto a Şcolii Populare de Artă din Bucureşti, unde activează în tandem cu pianistul corepetitor – tânărul compozitor şi profesor – Ionel Tudor! Se pare că acest tandem profesoral a fost de bun augur pentru carierele şi activitatea artistică a unor foşti şi actuali interpreţi ai muzicii uşoare româneşti pe care îi enumerăm aici: Marina Florea, Silvia Dumitrescu, Dana Dorian, Gianina Olaru, Carmen Trandafir, Adrian Enache, Mădălina Manole, Nicola, Paula Mitrache, Miki de la K-pital şi mulţi alţii.

Dintre premiile cele mai importante obţinute în cariera artistică a Mihaelei Runceanu, amintim:

– Premiul I la Festivalul “Mamaia ’76” cu piesa “De-ar fi fost să fiu” (George Grigoriu/Mircea Block)

– Premiul I la Festivalul “Mamaia ‘84” cu piesa “Să crezi în dragostea mea” (Ion Cristinoiu/Roxana Popescu)

– Premiul I la Festivalul “Mamaia ‘85” cu piesa “De-ar fi să vii” (Alexandru Wilmany/Roxana Popescu) și Premiul Juriului la același festival cu piesa “Să crezi în dragostea mea” (Ion Cristinoiu/Roxana Popescu).

Din acest moment, Mihaela Runceanu devine una dintre cele mai apreciate și de succes soliste ale României. Din anul 1985, participă la multe spectacole, concerte și festivaluri organizate în București (în special la Sala Radio sau la Sala Polivalentă) dar și în întrega țară, este solicitată tot mai des pentru înregistrări la Radio, Televiziunea Română și Electrecord. A efctuat turnee în Cehoslovacia și Ungaria (1973), Bulgaria și URSS (1984), Cuba (1985) și RDG (1987).

Vă invităm să ascultați în minutele următoare încă două piese de pe albumul “Vom fi mereu” editat în anul 1999 de Casa de discuri Electrecord, Zborul vântului  (Viorel Gavrilă/Roxana  Popescu) și De-ar fi să vii  (Alexandru Wilmany/Roxana Popescu) în interpretarea deosebită a solistei Mihaela Runceanu!

„Zborul vântului” (Viorel Gavrilă/Roxana Popescu) de pe albumul „Vom fi mereu” (C&P 1999 Electrecord) interpretată de Mihaela Runceanu.

„De-ar fi să vii” (Alexandru Wilmany/Roxana Popescu) de pe albumul „Vom fi mereu” (C&P 1999 Electrecord) interpretată de Mihaela Runceanu.

Radio România Regional, emisiunea Muzica Unei Generații Perene, am ascultat astăzi o voce specială, plină de har, o voce și un pedagog deosebit, o mare artistă ce ne-a părăsit prematur și nedrept în data de 1 noiembrie 1989! Ar fi împlinit astăzi 62 de ani! Ne aducem aminte cu drag de Mihaela și o vom reasculta cu plăcere de fiecare dată aici la Radio România!

Image6 (foto Mihaela Runceanu by www.spiritus.ro)
Image6 (foto Mihaela Runceanu by www.spiritus.ro)

La finalul emisiunii, ne luăm rămas bun de la dvs. dar vă invităm să accesați pagina noastră de internet www.romaniaregional.ro, acolo unde veți găsi informații detaliate și muzică pe toate gusturile!

Bogdan Dragomir – realizatorul emisiunii și Florin Bordeiașu – regizor de emisie vă doresc sănătate și toate gândurile bune <<<oriunde>>> v-ați afla și vom încheia această ediție a emisiunii ascultând două șlagăre ale muzicii ușoare românești –   Iartă! (Ion Cristinoiu – Roxana Popescu)  și Haide, spune (Viorel Gavrilă/Roxana Popescu) – Interpretă Mihaela Runceanu!

„Iartă” (Ion Cristinoiu – Roxana Popescu) de pe albumul „Vom fi mereu” (C&P 1999 Electrecord) interpretată de Mihaela Runceanu.

„Haide, spune” (Viorel Gavrilă/Roxana Popescu) de pe albumul „Vom fi mereu” (C&P 1999 Electrecord) interpretată de Mihaela Runceanu.

*****

Surse info: Agenția de Presă RADOR, www.wikipedia.org.com,materiale jurnalistice din arhiva personală, (http://runceanumark.blogspot.ro/2009/02/biografie-mihaela-runceanu.html), http://www.mihaelarunceanu.blogspot.ro/

video: https://www.youtube.com/watch?v=yF3LmXqZj3I (mihaelarunceanuoficial)

 

Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)
Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)

Bogdan Dragomir – Radio România Regional.

4.05.2017.