Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă, care asigură aproape 10% din producţia de electricitate a României, a fost deconectată astăzi, la ora 01:00, de la sistemul energetic naţional (SEN) pentru efectuarea unor lucrări de mentenanţă care se pot realiza numai cu reactorul în stare oprită.

Lucrarile de mentenanta implica inlocuirea unor componente aferente instalatiilor Unitatii 1 si reprezinta activitati programate in conformitate cu necesitatile si procedurile centralei.

Unitatea 1 va fi reconectata la SEN in data de 5 mai 2017, perioada de oprire controlata a Unitatii 1 fiind corelata atat cu necesitatea realizarii activitatilor de mentenanta, cat si cu data intrarii in oprire planificata a Unitatii 2 CNE Cernavoda, arată Nuclearelectrica într-un comunicat.

Astfel, Unitatea 2 CNE Cernavoda va intra in programul de oprire planificata in data de 6 mai 2017 pentru o perioada estimata de 30 de zile, conform planificarilor aferente fiecarei opriri planificate.

Opririle planificate reprezinta proiecte complexe, initiate cu aproximativ 24 de luni anterior datei planificate, avand o echipa de management de proiect, grafic de realizare, planificare de resurse umane si bugetare corespunzatoare.

Toate lucrările, atat cele aferente Unitatii 1, cat si cele stabilite in programul de oprire planificata a Unitatii 2, se vor executa în condiţii de siguranţă pentru personalul centralei, public şi mediul înconjurător, conform procedurilor aprobate utilizate la CNE Cernavodă.