În data de 23.04.2017, musulmanii celebrează Noaptea Sfântă de Miraç(Miraç Kandili)-noaptea ascensiunii spirituale, al călătoriei nocturne.

Nopţile sfinte din calendarul musulman au primit denumirea Kandil (Luminate) în timpul Sultanului Selim al II-lea (secolul al XVI-lea), când acesta a statuat iluminarea minaretelor moscheilor cu lumânări pentru a vesti credincioşilor caracterul sfânt al acestora.

Deoarece acest calendar este calculat în raport cu mişcarea de revoluţie a Lunii în jurul Pământului datele de celebrare a nopţilor de Kandil diferă anual în raport cu lunile din calendarul gregorian.

2

Miraç, în limba arabă, limbă a religiei islamice, are sens de treaptă, de înălţare, de ascesnsiune. În cheie religioasă Miraç este călătoria nocturnă a Profetului Mahomed, înălţarea în ceruri şi primirea lui de către Allah. Miracolul Miracolului a survenit în a 27-a noapte a lunii Recep, înainte cu un an de la fuga-exil, emigrarea de la (hicret) a Profetului de la Mecca la Medina, 16 iulie 622 an ce marchează debutul erei islamice.

Miraç semnifică înălţarea la ceruri în locuri neştiute şi nevăzute de profani, ieşire din spaţiul şi timpul lumesc. Acolo în ceruri Profetul a observat lurcuri, care nu se văd cu ochi omeneşti, a văzut nenumăraţi îngeri la care nu ajungi cu puteri omeneşti, a trăit surpirnzătoare apariţii spirituale. Miraç-ul, minune divină ne-a adus, nouă musulmanilor, reguli şi principii de bază ale vieţii cotidiene, precum:

  1. a) O responsabilitate atât cât poate duce fiecare membru al comunităţii şi comunitatea în ansamblu, adică nimeni să nu fie împovărat cu o povară pe care nu o poate duce.
  2. b) Toţi cei care au păcătuit vor fie iertaţi cu excepţia celor care nu recunosc Unicitatea lui Allah.
  3. c) Cele cinci rugăciuni zilnice (namaz) ce permit drept credinciosului să se înalţe prin sentiment şi spirit în apropierea lui Allah, să stea alături de El, să fie lângă El. Rugăciunea (namaz) este vestea bună, este sămânţa şi izvorul liniştii interioare a musulmanului.

Miracolul Miraç are două etape succesive İsra şi Miraç-ul propriu zis. İsra semnifică aducerea, prin voia lui Allah, a Pofetului de la Mescid-i Haram la Mescid-i Al Aqsa din İerusalim.

Mescid-i Al Haram este cunoscută în islamologie ca moscheea „oprită” , pentru că în curtea ei sunt interzise lupta, vânatul, tăiatul pomilor şi al ierbii. Mescid-i Al Aqsa e cunoscută ca moscheea „cea mai îndepărtată”, pentru că în timpul Profetului Mahomed, iniţial, İerusalimul a fost pentru musulmani direcţia, punctul, prima qıbla din 622 până în februarie 624-spre care erau îndreptate rugăciunile.

1

Miraç este prilej de adorare şi venerare a lui Allah, de rugăciuni şi imbold pentru fapte bune.

În lăcaşele de cult musulmane din judeţul Constanţa vor fi oficiate slujbe religioase, duminică pe 23 aprilie 2017.

 

Bibliografie selectivă: Nuredin Ibram. Comunitatea musulmană din Dobrogea. Pagini de cultură şi civilizaţie. Constanţa, Edit. ExPonto, 2011.

 

Ghiulşen Ismail-Iusuf, Radio România Constanța

 

 

 

Împarte cu prietenii tăi: