UPDATE ora 11:30 – Serviciul Regional de Prognoză a Vremii a Vremii din Bacău a actualizat atenţionările METEO de COD PORTOCALIU şi GALBEN de precipitaţii însemnate cantitativ, ninsori şi vânt.

vremea 20 - 21 aprilie 2017

Potrivit acesteia, până mâine (vineri) la ora 14, judeţul BOTOŞANI este sub incidenţa codului galben. Aici, precipitaţiile vor fi mixte, iar cantităţile de apă vor depăşi 20…25 l/mp și pe arii restrânse 40 l/mp.

Vântul va avea intensificări temporar, iar temperaturile vor fi scăzute.

Pe de altă parte, astăzi, până la ora 15, zona de munte a judeţelor Suceava, Neamț, Bacău și Vrancea, se află sub COD PORTOCALIU de ninsori şi intensificări ale vântului. Se va depune strat de zăpadă consistent

De astăzi, de la ora 15, judeţele Iaşi, Suceava, Vaslui, Neamţ, Bacău, Vrancea şi Galaţi vor intra sub incidenţa CODULUI PORTOCALIU de vreme rea.

La începutul intervalului precipitațiile vor fi sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare, iar din cursul nopții de joi/vineri (20/21 aprilie) vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă.

Vântul va avea intensificări temporare, cu rafale de 50…65 km/h, iar pe crestele montane de peste 70 km/h.

În funcţie de evoluţia meteorologică, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

Meteorologii au prelungit avertizările Cod galben și Cod portocaliu de precipitații abundente și vânt puternic, în majoritatea regiunilor, până vineri, la ora 14:00.

Cod portocaliu  de ninsori de la  ora 18:00 şi până vineri la ora 9:00, în cea mai mare parte a Moldovei.

Pe de altă parte, este Cod galben de vreme rea valabil până vineri la ora 14:00, în regiunile estice și centrale, unde cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp. Meteorologii spun că vremea va fi deosebit de rece pentru această perioadă în toate regiunile, iar local, se va semnala brumă.

PENTRU INTERVALUL 19 APRILIE, ORA 16 – 20 APRILIE, ORA 09

Fenomene vizate: precipitaţii abundente, ninsori şi strat de zăpadă în zona de munte, intensificări ale vântului;
Zone afectate: conform textului şi hărţii

În intervalul menţionat, în zona de munte, în Moldova, cea mai mare parte a Munteniei, Transilvaniei și a Maramureșului și în nordul Olteniei și al Dobrogei, vor fi precipitații abundente. Cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp, iar pe arii restrânse, îndeosebi în zona Carpaților Meridionali și Orientali, se vor cumula 50…60 l/mp.

La munte va continua să ningă şi se va depune strat de zăpadă, iar local în Moldova, Transilvania și Maramureş și trecător în zona deluroasă din sud, precipitațiile vor fi sub formă de ploaie, lapoviţă şi ninsoare.

Vântul va avea intensificări temporare îndeosebi în regiunile estice şi sud-estice, unde vitezele la rafală vor atinge 55…65 km/h.

COD PORTOCALIU

PENTRU 19 APRILIE, ORA 16 – 20 APRILIE, ORA 09
Fenomene vizate: ninsori abundente, viscol în zona Carpaţilor Meridionali şi Orientali; ploi importante cantitativ în zona joasă a județelor Buzău și Vrancea
Zone afectate: conform textului și hărții

În zona Carpaţilor Meridionali şi Orientali, ninsorile vor fi abundente, se va depune strat consistent de zăpadă, vântul va avea intensificări cu rafale de 60…70 km/h, iar pe creste peste 80…90 km/h, viscolind puternic zăpada şi reducând vizibilitatea.

În zona joasă de relief a județelor Buzău și Vrancea vor fi ploi importante cantitativ și se vor cumula peste 50 l/mp.

11

PENTRU INTERVALUL 20 APRILIE, ORA 09 – 21 APRILIE, ORA 14

Fenomene vizate: precipitaţii în general însemnate cantitativ, ninsori şi strat de zăpadă în zona de munte, intensificări ale vântului;

Zone afectate: conform textului şi hărţii

În intervalul menţionat vor fi precipitaţii mai ales în regiunile estice și centrale, unde cantităţile de apă vor depăşi 25 l/mp.

În Moldova și Transilvania treptat vor predomina ninsorile, iar în zona deluroasă din sudul țării, precum și în deltă, vor fi precipitații mixte. La munte va continua să ningă şi se va depune strat de zăpadă.

Vântul va avea intensificări temporare îndeosebi în regiunile estice, unde vitezele la rafală vor atinge 55…65 km/h.

Notă: Vremea va fi deosebit de rece pentru această perioadă în toate regiunile, iar în cursul nopților de joi/vineri și vineri/sâmbătă local se va semnala brumă.

COD PORTOCALIU

PENTRU INTERVALUL 20 APRILIE, ORA 18 – 21 APRILIE, ORA 09
Fenomene vizate: precipitații însemnate cantitativ, predominant sub formă de ninsoare în Moldova, ninsori și strat de zăpadă consistent în zona Carpaților Orientali și Meridionali, intensificări ale vântului;
Zone afectate: conform textului și hărții

În cea mai mare parte a Moldovei vor fi precipitații predominant sub formă de ninsoare, local însemnate cantitativ, iar în zona de munte a județelor Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu, Argeș, Dâmbovița, Prahova și Buzău va ninge și se va depune strat de zăpadă, local consistent. Temporar, vântul va avea intensificări cu viteze de 50…60 km/h, iar pe crestele montane rafalele vor depăși 70…80 km/h, viscolind zăpada.

12

(Radio Iaşi, meteoromania.ro/FOTO meteoromania.ro, arhivă ziare.com)