Şcoala cu clasele I-VIII din comuna Topleț beneficiază de mai bine de două decenii de sprijinul unei asociaţii umanitare din Germania, un nou transport cu donaţii materiale fiind adus recent în comuna de pe malurile Cernei.

„În această lună am primit materiale din partea unei asociaţii neguvernamentale germane, care de-a lungul timpului ne-a ajutat cu mobilier şcolar, jucării pentru copii, cadouri de sărbători… Acum am primit mobilier, 140 de scaune, 20 de bănci şcolare, jucării pentru grădiniţă şi alte lucruri”, ne-a declarat prof. Ioan Horăscu – directorul şcolii din comuna de pe malurile Cernei.

Colaborarea dintre comunitatea din Topleţ şi asociaţia AWO din Germania a început în urmă cu peste două decenii, numeroşi localnici din comună fiind membrii ai asociaţiei germane. „Cred că sunt de 20 de ani în Topleţ, dar şcoala a fost permanent o prioritate pentru ei! Fiind o asociaţie care se ocupă pe parte umanitară, nu putem să facem noi o listă, bineînţeles…, de multe ori sunt lucruri care de depind de achiziţiile lor, de cum se desfăşoară activitatea lor… Nu sunt lucruri foarte noi, dar sunt lucruri bune, lucruri pe care noi ne bucurăm să le primim!”, ne mărturiseşte directorul şcolii din Topleţ.

Dealtfel, grădiniţa din comună funcţionează într-un spaţiu amenajat şi dotat în exclusivitate cu sprijinul asociaţiei germane, care nu îi uită pe cei mici în perioada marilor sărbători creştine ale anului, ne spune prof. Ioan Horăscu : „Sprijinul asociaţiei germane ne ajută foarte mulţ la grădiniţă copiii primesc tot timpul cadouri de Paşte şi de Crăciun, este o bună colaborarea cu comunitatea, îi găzduim în fiecare an în luna decembrie, se organizează în şcoală o activitate cu oamenii din sat care sunt membrii ai asociaţiei… Noi ne bucurăm de un sprijin foarte mare şi este un sprijin din mai multe puncte de vedere!”

Paul-Sever SMADU