Prima tranşă de 125.000 de doze de vaccin hexavalent, eficient împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, hepatitei B şi poliomielitei – din cele 630.000, va ajunge în teritoriu până la data de 15 aprilie, au anunţat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Practic vor fi trei tranşe din acest vaccin care vor fi livrate Ministerului Sănătăţii. În plus, Ministerul are încă 70.000 de doze de vaccin tetravalent în stoc, iar ele vor fi distribuite în momentul în care va fi necesar, potrivit oficialului Ministerului Sănătăţii.

Vaccinurile sunt produse greu, sunt controlate foarte mult timp pentru asigurarea siguranţei, iar acest lucru câteodată are impact negativ asupra programului de vaccinare, pentru că, în ciuda faptului că o autoritate contractantă, cum este Ministerul Sănătăţii, lansează proceduri de achiziţie publică, se întâmplă ca nimeni să nu se prezinte. Şi atunci singura soluţie — şi a fost unul dintre motivele principale pentru care Ministerul Sănătăţii în anul 2015 s-a gândit că un proiect de lege ar fi util — este să încercăm să putem asigura un stoc tampon care să prevină aceste situaţii.

În 2017, suma alocată prin Programul naţional de vaccinare este de 290 de milioane lei. Pentru administrarea unui vaccin medicul va primi 25 de lei de la Ministerul Sănătăţii.

Daiana Roşca – Radio Resita