Sărbătoarea primăverii Nawrez a fost marcată la UDTTMR filiala Constanţa, în data de 25 martie 2017, în prezenţa comunităţii locale, a elevilor, a părinţilor, dar şi a invitaţilor. Copiii de la cursurile comunitare de limba tătară, dar şi tinerii pasionaţi de gastronomie au pregătit momente artistice, dar şi savuroase preparate specifice debutului primăverii, sărbătorit de 3 milenii odată cu echinocţiul de primăvară, aceasta reprezintă pentru lumea turcică cea mai importantă sărbătoare preislamică etnofolclorică, marcând noul an solar.

bucate delicioase  Programul manifestării a debutat cu un discurs susţinut de prof. dr. ing. Beiazit Ali, dumnealui a vorbit despre importanţa şi despre semnificaţia sărbătorii primăverii -Nawrez.

Obiceiul împodobirii unei crengi înmugurite cu diverse obiecte lucrate manual (batiste brodate şi viu colorate, ştergare şi şember-uri lucrate cu migală de tânăra tătăroaică) interpretarea colindului specific, împărţirea oului vopsit-simbol al bunăstării, grâul încolţit care semnifică bogăţie, prosperitate, trezirea la viaţă a naturii, venirea primăverii, începutul de viaţă nouă, dar şi jocurile de primăvară traditionale, specifice comunitatii tătarilor din Dobrogea, au fost readuse în atenţia participantilor de către aceşti copii coordonaţi de prof. Neriman Ibraim.

dl prof. A.B.    Tradiţia de a împodobi creanga cu obiecte de artizanat îi revine celei mai în vârstă membre din cadrul comunităţii, colindătorii sunt răsplătiţi cu dulciuri şi fructe, iar cel mai tânăr colindător are privilegiul de a primi un tokuz (pe o cămaşă ţesută se aşează 9 obiecte vestimentare: cămaşă, batiste, şosete, punguţe pentru bani, tutun sau păstrarea ceasului şi brâie brodate).

 

Deliciile culinare au completat paleta coloristică a primăverii. Produse de patiserie specifice bucătăriei tradiţionale tătare au fost realizate de talentaţii elevi din clasa a XII a C în laboratorul Liceului Tehnologic „Ion Podaru” din Ovidiu sub atenta îndrumare a prof. Sevidan Ali.

creanga impodobita

Nawrez-ul este o sărbătoare specifică ce evocă, renaşterea naturii, bucuria vieții, speranţa unui nou început. An de an această sărbătoare a primăverii este marcată prin diverse acţiuni specifice de către comunitatea tătară.

 seb

 

 

 

tineri patiseri

DSCN2426

 

 

 

Ghiulşen İsmail-İusuf, Radio România Constanța