Astăzi, la Piatra Neamț, are loc cea de-a treia ședință comună a guvernelor României și Republicii Moldova. Aceasta va fi condusă de premierul Sorin Grindeanu și de omologul său, Pavel Filip.

Prima ședință comună a Guvernelor României și Republicii Moldova, 3 martie 2012

Principalele obiective ale reuniunii interguvernamentale vizează continuarea și dezvoltarea cooperării bilaterale, evaluarea stadiului proiectelor comune și identificarea unor noi inițiative de colaborare.

Pe agenda reuniunii, se vor afla, printre altele, acte normative privind stadiul proiectelor comune în derulare, cum ar fi proiectul de asistență tehnică și financiară acordat de partea română Guvernului Republicii Moldova, dar și proiectele sectoriale comune din domeniul energetic, educațional, cultural.

La 3 martie 2012, s-a desfășurat, la Iași, prima ședință comună a Guvernelor României și Republicii Moldova. Evenimentul a fost planificat în urma unor convorbiri telefonice dintre premierul român, Mihai-Răzvan Ungureanu, și omologul său moldovean, Vlad Filat, din 14 și 19 februarie 2012.

În cadrul acestei prime ședințe comune a Guvernelor României și Republicii Moldova, a fost semnat Planul de Acțiune pentru aplicarea Declarației Comune privind instituirea unui Parteneriat Strategic între România și Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

Unul dintre obiectivele asumate prin semnarea acestui document îl reprezintă crearea Comisiei interguvernamentale România — Republica Moldova pentru integrare europeană.

Un alt document semnat se referă la cooperarea și la ajutorul reciproc în cazul producerii dezastrelor, dar și la cooperarea în domeniul turismului.

De asemenea, a fost semnat un acord privind regimul juridic al mormintelor de război românești situate în Republica Moldova.

Celelalte documente au vizat securitatea socială sau cooperarea între Ministerele Muncii, ale Educației și Sportului.

La 3 iulie 2012, ministrul Afacerilor externe, Andrei Marga, a condus, la București, alături de ministrul Afacerilor europene, Leonard Orban, și de viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor externe și integrării europene din Republica Moldova, Iurie Leancă, prima reuniune a Comisiei interguvernamentale România — Republica Moldova pentru integrare europeană.

Printre rezultatele primei reuniuni se numără lansarea sistemului de videoconferințe între Ministerul Afacerilor Externe din România și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova, în prezența prim-ministrului Victor Ponta, la București, și a premierului moldovean, Vlad Filat, aflat în conexiune directă de la Chișinău.

În ziua de 22 septembrie 2015, a avut loc, la Neptun, a doua ședința comună de guvern dintre cele două state, la care au participat premierul României, Victor Ponta, și premierul Republicii Moldova, Valeriu Streleț.

Temele de discuție s-au purtat în jurul unui împrumut rambursabil acordat de către România Republicii Moldova, a implicării unor companii românești în procesul de privatizare din Republica Moldova și a finanțării nerambursabile a unor proiecte pentru interconectarea sistemelor de transport de energie.

În cadrul ședinței comune de guvern dintre cele două state, premierul român, Victor Ponta, a anunțat că va propune Parlamentului român un proiect de asistență financiară rambursabilă de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova, cu termen de rambursare de cinci ani și dobândă în jur de 1,5%.

De asemenea, premierul român a anunțat că ministrul român al Economiei, Mihai Tudose, a prezentat scrisori de intenție din partea companiilor Transelectrica și Transgaz de implicare în procesele de privatizare și dezvoltare în Republica Moldova, susținând că aceste companii au resursele necesare pentru a se implica.

Victor Ponta a mai precizat atunci că Executivul român urmează să transfere alte 5 milioane de euro pentru construcția sau modernizarea grădinițelor de peste Prut, din bugetul pe 2015 al Ministerului Dezvoltării Regionale.

Tot în cadrul ședinței comune a fost parafat și un nou protocol adițional la acordul care permite finanțarea nerambursabilă a unor proiecte pentru interconectarea sistemelor de transport de energie.

(agerpres/ FOTO promptmedia.ro)