Poloul orădean se află în fața unui moment istoric. Mâine, de la ora 19:00, în bazinul olimpic „Ioan Alexandrescu”, vicecampioana națională, CSM DIGI Oradea, va întâlni gruparea maghiară Ferencvaros Budapesta, în manșa tur a finalei LEN Euro Cup. O performanță remarcabilă, având în vedere situația actuală a poloului românesc, rămas cu o arie de selecție extrem de redusă și cu un număr mic de bazine eligibile în întreaga țară. Spectaculoasa calificare a băieților lui Kalman Kadar în finala LEN Euro Cup le amintește iubitorilor poloului bihorean de campania de excepție reușită de Crișul Oradea în Cupa Cupelor, în 1981, când a ajuns până la turneul final, în care s-a clasat pe poziția secundă.

Dintr-o grupare silită să rămână, decenii la rând, în umbra bucureștenelor Steaua, Dinamo și Rapid, în 1981 Crișul a devenit un nume sinonim cu performanța în poloul românesc. Echipa antrenată de regretații Ioan Alexandrescu și Nicolae Rujinschi s-au clasat pe treapta a doua a podiumului Cupei Cupelor, după participarea la turneul final desfășurat la Spit.

Campania a început într-o grupă preliminară desfășurată la Cluj, între 16 și 18 octombrie 1981, și câștigată de orădeni, care au înregistrat două victorii și o remiză: 14-5 cu Rote Erde Hamm (RF Germania), 14-11 cu Pro Recco (Italia) și 13-13 cu Montjuich (Spania).

A urmat participarea în grupa semifinală desfășurată în perioada 6-8 noiembrie în Ungaria, la Kecskemet. Și aici, Crișul s-a clasat pe prima poziție, după victoriile cu Zian Vitesse Haga (Olanda), scor 8-4, și ANO Glyfada (Grecia), scor 12-10, pentru ca în ultimul meci să încheie la egalitate, 9-9, cu maghiarii de la Viszmu Szentes.

Claudiu Rusu - Crisul 1981

Claudiu Rusu, unul dintre golgheterii Crișului din acea perioadă

27-29 noiembrie 1981 a fost un sfârșit de săptămână de neuitat pentru toți cei care au făcut parte din delegația orădeană. La Split, în modernul bazin al complexului „Poljud” (care găzduise cu câteva luni în urmă Campionatul European), Crișul s-a clasat pe poziția secundă în turneul final al Cupei Cupelor.

Formația lui Ioan Alexandrescu și Nicolae Rujinschi au început cu dreptul, printr-o victorie clară, 13-6, în fața fostei adversare din turneul semifinal, Viszmu Szentes. Cl. Rusu 4, Gordan 4, Fejer 2, Garofeanu 1, Ungureanu 1 și Costrăș 1 au fost marcatorii bihorenilor. În ziua a doua, Crișul a suferit unicul eșec din întreaga competiție, tocmai în fața gazdei POSK Split, care s-a impus cu 14-12 și a făcut pasul decisiv pentru câștigarea competiției. Formația iugoslavă, susținută frenetic de publicul local, s-a impus la mare luptă în fața orădenilor, iar căpitanul Ivan Fejer constata, pentru ziarul „Sportul”, că „dacă am fi jucat în orice alt oraș în afară de Split, am fi câștigat”.

Dunimică, 29 noiembrie, Crișul a disputat meciul decisiv pentru locul al doilea, în compania formației spaniole CN Montjuich. Orădenii s-au impus cu 11-8, un meci decis de prestația excelentă din primul sfert, pe care Fejer & co l-au câștigat cu 5-2. În acest meci, Cornel Rusu a fost principalul marcator al reprezentantei României, cu 5 goluri, urmat de Gordan 3, Costrăș 1, Fejer 1 și Ungureanu 1.

Să îi amintim și pe cei ce au realizat performanța din 1981 pentru Crișul Oradea: Ioan Alexandrescu, Nicolae Rujinschi (antrenori), Claudiu Rusu, Petre Raț, Vasile Ungureanu, Liviu Garofeanu, Ivan Fejer (căpitan), Cornel Gordan, Dorin Costrăș, Emil Fărcuță, Radu Arabagiu, Zoltan Illes, Mihai Rada, Csaba Kiss și Roberto Pantea.

Împarte cu prietenii tăi: