Limba română, limba vlahă, slujba în limba română în biserica de la Malainiţa (Serbia) sunt doar câteva dintre temele puse în dezbatere împreună cu preotul Bojan Aleksandrović, paroh de Malainiţa şi Remesiana şi protopop alProtopiatului Dacia Ripensis  (hirotonit de episcopul român Daniil de la Vârşeţ) cu sediul la Negotin, şi prof. dr.Tudor Nedelcea, cercetător ştiinţific principal la Institutul de cercetări socio-umane “C.S.Nicolăescu-Plopşor” Filiala Craiova al Academiei Române. Povestea bisericii de la Malainiţa, ridicarea ei din fonduri proprii, ca şi slujba în limba română au fost subiecte discutate în Adunarea Consiliului Europei în aprilie 2005 şi comentate în presa internaţională la acea vreme.

parintele-boian-alexandrovici-aseaza-sfanta-cruce-pe-o-biserica-din-negotin-de-dat_w1000_h667_q100

Preotul Bojan Aleksandrović (Boian Alexandrov sau Boian Alexandru) va continua demersurile pentru cultivarea limbii române în Timocul sârbesc  şi prin înfiinţarea Casei Româneşti de la Malainiţa, o bibliotecă dotată cu cărţi în limba română. Povestea bisericii de la Malainiţa şi povestea vieţii preotului care slujeşte în limba română din credinţa că astfel se va păstra identitatea culturală românească în comunitatea românilor din Timocul sârbesc sunt prezentate în secvenţa radiofonică pe care v-o propunem spre audiţie:

Boian imag reprezentattivă

Boian 1

 

 

 

 

O emisiune de Gabriela Rusu-Păsărin, Grupul operativ, Departamentul Studiourilor Regionale al Societăţii Române de Radiodifuziune