Sunt nume în muzica populară care se impun la scenă și sunt promovate în spațiul public prin poveștile de viață, de cele mai multe ori care stârnesc senzație prin detalii, de regulă comentabile. Viața Ilenei Ciuculete a avut parte de asemenea comentarii, ceea ce nu a știrbit cu nimic valoarea cântecelor ei oltenești. Cândva, o actriță mi-a reproșat că realizez spectacole cu marii artiști ajunși la o vârstă memorabilă. Și eu aveam dreptate, pentru că doream să fac un Portret în oglinzi paralele pe scena Teatrului Liric din Craiova celor ce au jucat o viață întreagă în teatrul sau în cinematografia românească, dreptate avea și actrița care merita din plin un spectacol-portret, chiar dacă la acea vreme era la mijlocul vieții artistice. Timpul nu iartă și poate de aceea azi ne grăbim să rostim câteva cuvinte doar despre Ileana Ciuculete, cea care s-a declarat toată viața o olteancă adevărată și care s-a grăbit să plece în altă lume, poate mai bună.

Sunt două momente pe care aș dori să le evoc în acest context trist, ambele însă definitorii pentru statornicia Ilenei în a promova cântecele satului său oltenesc. La aniversarea a 54  de ani de la înființarea radioului craiovean am conceput un spectacol aniversar. Firesc, nu toți soliștii puteau fi prezenți în acel cadru aniversar, chiar dacă la olteni sărbătoarea ține vreo 3 zile. M-a sunat și mi-a spus că vrea să cânte măcar două strofe dintr-o piesă care o reprezintă. Avea dreptate. Calafatul putea fi astfel invocat ca loc de legendă și cântec autentic, dar și un detaliu semnificativ în contextul aniversar: Ileana Ciuculete a devenit cunoscută prin prezența radiofonică la Radio Craiova. Avea dreptate Marin Sorescu: degeaba te apreciază străinii, dacă nu ești apreciat la tine acasă! Sala Teatrului Liric din Craiova, arhiplină, a aplaudat-o pentru prestația sa muzicală, stilul oltenesc și dezinvoltura care place oricărei vârste. Cântecul ei de atunci devine azi un ecou al unei povești despre viața trecătoare.

Primii bani i-a câștigat din muzică la vârsta de 14 ani, la Filarmonica Oltenia din Craiova.

Ileana Ciuculete scria pe site-ul său o mărturisire, care susține peste timp respectul pe care l-a avut pentru radioul românesc, adevăratul promotor de cultură, mai ales de cultură tradițională : ”Am avut o mare șansă când regretatul dirijor Ionel Budișteanu,cu exigența profesională, m-a obligat să cânt cu regretatul Ion Dolănescu pe scena Teatrului din Drobeta-Turnu-Severin. De emoție, la un moment dat, mi-a căzut un cercel din ureche, iar publicul m-a privit într-un mod deosebit și nu a luat în seamă incidentul petrecut. Din cauza distribuției de excepție, spectacolul s-a repetat 3 zile consecutiv, iar o lună mai târziu am fost invitată la Radio Craiova, unde am făcut primele înregistrări. Îmi amintesc cu plăcere de melodia «Lunca,lunca îmbobocită», care a fost prima mea melodie”.

Luncă, luncă îmbobocită – din Fonoteca Societății Române de Radiodifuziune

Al doilea moment, pe care aș dori să îl evoc în aceste circumstanțe tragice (Ileana Ciuculete avea doar 59 de ani), este o întâlnire cu oamenii de cultură și iubitori de românism în Serbia. Era foarte apreciată de românii de dincolo de Dunăre. Ileana a fost solista diverselor ansambluri folclorice, printre care Ansamblul ”Nicolae Bălcescu” din Craiova, Ansamblul folcloric ”Călușul” din Scornicești și Ansamblul ”Danubius” din Drobeta Turnu-Severin, apropiindu-se astfel de comunitățile românești de dincolo de Dunăre. Aici, am întâlnit-o la aniversarea Radioului Doina, aici a cântat românilor melodiile vechi pe care ei le știau de la cei bătrâni. Aici Ileana va primi un disc de aur. Este și argumentul pentru care Ileana Ciuculete va edita în 2013 un album muzical intitulat sugestiv Din Timoc la Chișinău. Am selectat două melodii păstrate în fonoteca SRR :

Am plecat cu dorul ei – din Fonoteca Societății Române de Radiodifuziune

Am avut ca orice om – din Fonoteca Societății Române de Radiodifuziune

Solistă apreciată de public pentru creațiile proprii și pentru stilul specific de a cânta, dinamic și melodios, a avut o bogată activitate discografică, însumând 30 de albume și peste 400 de melodii proprii. Din discografia artistei, amintim albumele: ”De ce-i lăsat dorul dor”, ”Dragostea e rău de foc”, ”Primăvara înfloare dorul”, ”Într-o zi de mai cu soare”, ”Cântece de voie bună”, ”Tinerețe, nu pleca”, ”Ce e dragostea în lume”, ”Bobocel de trandafir”, ”Eu le-am spus ochilor mei”, ”Măi Ileană, măi olteancă”, ”Neicuță din Calafat”, ”Asta sunt, n-aveți ce-mi face”, ”Am venit cu drag la voi”, ”Ciorba de curcan”, ”Prost ai fi dacă mă crezi”, ”Pân’ la tine mândro, la Sălaș”, ”Din Timoc la Chișinău”. Ileana Ciuculete se lăsa tentată de temele muzicale care fac bucuria nunților și avea succes. În 2005, Ileana Ciuculete a fost răsplătită cu ”Discul de Aur” pentru vânzarea a 40.000 de exemplare ale albumului ”Ciorba de curcan”.

Să ne-o amintim pe Ileana Ciuculete așa cum apărea în scenă : tonică, veselă, zâmbind vieții atât cât a vrut să fie generoasă cu ea :

Siminocul – din Fonoteca Societății Române de Radiodifuziune

În finalul acestui moment rememorativ pentru Ileana Ciuculete – un nume stins, un cântec rămas vă propunem o invocație muzicală dincolo de Timp pentru Ileana Ciuculete:

Tinerețe, nu pleca – din Fonoteca Societății Române de Radiodifuziune

O emisiune de Gabriela Rusu-Păsărin, Grupul operativ al Departamentului Studiourilor Regionale, Societatea Română de Radiodifuziune

Foto: craiovaforum

 

 

Împarte cu prietenii tăi:
  • 127
    Shares