Începând de marți (14 martie), datornicii RADET Constanţa vor fi înştiinţaţi că urmează să fie executaţi silit.

Este vorba despre o nouă modalitate de recuperare a datoriilor, mult mai rapidă, permisă de un act normativ adoptat recent.

Situaţia îi avantajează şi pe debitorii Regiei, care, la final, vor plăti mai puţin decât pe vechea procedură.

„După trecerea perioadei de 15 zile, plus 30 cea de grație, deci per total 45 de zile, consumatorii care nu au realizat plăți la factură în această perioadă se vor aștepta să fie interpelați de către un executor judecătoresc. Noi vom transmite la facturile care vor pleca marți către asociațiile de proprietari o înștiințare în această direcție, deci executorul va bloca sursele de venit ale respectivului datormic pentru recuperarea până la concurența sumei din factură”, a declarat directorul RADET Constanţa, Liviu Popa.

Avantajul pentru datornici este că nu vor mai plăti și cheltuielile de judecată, ca la vechea procedură, deoarace, în această nouă variantă în care facturile ajung direct la un executor judecătoresc, nu se mai ajunge în instanțele de judecată. Astfel, procedura fiind mai rapidă, nu se va mai ajunge în cele mai multe dintre cazuri la acumularea penalităților de întârziere.