Impactul radiofonic al unei voci poate avea efecte nebănuite asupra piblicului. Maria Tănase era o voce deja cunoscută la finele anilor ‘3o. Imprimase deja melodii la două case de discuri. Dar prezența în memoria ascultătorilor și plasare în preferințele muzicale ale acestora se vor datora prezenței la microfonul radioului public românesc.

Maria Tănase 2

Data de 20 februarie 1938 reprezintă debutul radiofonic al artistei. Acompaniată de taraful Ion Matache din Argeș, a susținut „pe viu” un program de cântece românești la emisiunea „Ora satului”: M-am jurat de mii de ori, Șapte săptămâni din post, Ce-i mai dulce ca alvița, Cine iubește și lasă, Geaba mă mai duc acasă, Mărie și Mărioară, Țigăneasca, Când o fi la moartea mea. La această emisie, taraful lui Ion Matache era format din doi violoniști, un contrabasist, un țambalist și un cobzar.

Maria Tănase 1

Efectul imediat a constat în comentariile specialiștilor, care au conturat o dată în plus valoarea de necontestat a unei voci și a unui repertoriu care va  aminti de fiecare dată numele Maria Tănase .

Vă oferim în continuare câteva repere ale unui portret peste timp al celei ce a făcut ca muzica populară românească să fie apreciată în lume, având ca invitați pe etnologul Cornel Duncan și pe prof.univ.dr. Vasile Macoviciuc și vă invităm să ascultați melodii păstrate în fonoteca Societății Române de Radiodifuziune.

O emisiune realizată de Gabriela Rusu-Păsărin, Grupul operativ al Departamentului Studiourilor Regionale, Societatea Română de Radiodifuziune

Împarte cu prietenii tăi: