Strategia prin care Timişoara va încerca să atragă mai mulţi turişti în anul 2021, când va deţine titlul de Capitală Culturală Europeană, include organizarea unor trasee gastro-culturale.

Prin aceste trasee gastronomice va fi promovată multiculturalitatea din Banat şi locurile care mai păstrează unele specificităţi. În plus, va fi editată o broşură care să cuprindă traseele gastro-culturale din Banat şi care va prezenta obiective ce ţin de fiecare etnie: biserici, monumente, cimitire ale evreilor, sinagogi.

Preşedintele Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului, Delia Barbu, spune că se intenţionează ca broşura să apară deja în primăvara acestui an.

În județul Timiș trăiesc aproape 30 de etnii, printre care aromâni, șvabi , maghiari , sârbi, romi, bulgari, italieni sau cehi, slovaci, francezi, chinezi.

Printre mâncărurile tradiționale pot fi gustate sarmalele bănățene, alături de care nu lipseşte afumătura, ciorba de burtă de vită de la Giulvăz, ciorba de perișoare de la Gottlob sau cea de potroace, până la supa nemțească de vin ori fașirtul (chiftele) șvăbesc, gulașul unguresc și sârbesc ori tochitura de sub Cetatea oștenilor lui Mihai Viteazul, de la Jdioara.