Are o energie de invidiat ”moștenită din neamul său aromânesc”.
Este actor și regizor, conduce de 12 ani Teatrul Naţional ”I.L. Caragiale” din Bucureşti, este de peste 25 de ani, președinte al Uniunii Teatrale din Romania.
Sub directoratul său, TNB a căpătat o nouă înfățișare, a fost consolidat și renovat în întregime. După redeschidere, în 2015, Ion Caramitru a organizat aici festivalul NETA, inventând conceptul de ”festival sub un singur acoperiș”.
A fost Ambasador Cultural Shakespeare în România, titlu acordat cu ocazia „Shakespeare Lives 2016” de British Council.
Se află printre cei mai buni 10 interpreţi ai lui Hamlet care au existat vreodată. Clasamentul îi aparține directorul artistic de la Royal Shakespeare Company, Michael Boyd. Este vorba despre spectacolul reper al anilor 80, montat de Alexandru Tocilescu la Teatrul Bulandra, cu Ion Caramitru în rolul titular.
Este Ofiţer de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic pentru activitatea culturală româno-britanică, distincție acordată de Regina Elisabeta a-II-a, şi Cavaler al Ordinului Literelor şi Artelor în Franţa.

Și în România a primit distincții importante: Ordinul pentru Merit în grad de Mare Cruce, în 2000; Premiul Academiei Române „Aristizza Romanescu” pentru rolul „Macbeth”, 2013; „Meritul Academic” acordat de Academia Română, în 2012; Decorația Regală „Nihil Sine Deo”, acordată de Regele Mihai I al României, în urmă cu cinci ani.
Tot în 2012, Ion Caramitru a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor – Walk of Fame, din Piaţa Timpului din Bucuresti, în semn de respect şi apreciere pentru întreaga sa activitate şi pentru contribuţia la dezvoltarea vieţii cultural-artistice româneşti.
Ion Caramitru a fost director al Teatrului Bulandra, în perioada 1990 – 1993. A fost ministrul Culturii între anii 1996 – 2000, în trei guverne.
A avut zeci de roluri în teatru și film, teatru radiofonic și de televiziune.
Și dacă, pentru scenă, rolul emblematic pentru Ion Caramitru rămâne Hamlet, în cinematografia românească acesta ar putea fi Ştefan Luchian, din filmul regizat de Nicolae Mărgineanu.
A jucat în 12 filme în străinătate dintre care opt în Anglia. Este unul dintre primii actori români care are un impresar internațional. “Amen”, ”Deep Secrets” şi ”A Question of Guilt” sunt producții ce îl au în distribuție.
A montat spectacole la Opera Naţională din Bucureşti, dar și la Opera Naţională Nord-Irlandeză din Belfast.

Cariera sa de actor de teatru s-a creat pe doi piloni puternici: Shakespeare și Eminescu. Ion Caramitru a absolvit Institutul de Arta Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale, clasa profesor Beate Fredanov, în anul 1964, iar rolul de licență de la Studioul Casandra, a fost ”Hamlet” în regia lui Costache Antoniu. S-a întâlnit de-a lungul timpului cu personajele Marelui Will, în montări de marcă semnnate de regizorii Liviu Ciulei și Alexandru Tocilescu, și a montat ”Othello” și ”Neguţătorul din Veneţia” în Japonia.
În 1964, a debutat pe scena TNB, în piesa ”Eminescu” de Mircea Ştefănescu. De-a lungul întregii cariere a cucerit inimi din colțuri diferite ale lumii, recitând versurile eminesciene. Din 2012, apare pe scenă acompaniat de muzicianul Aurelian Octav-Popa, în spectacolul „Dor de Eminescu”.
În această stagiune îl vedeți la Național în Prospero, din „Furtuna” lui Shakespeare; apare alături de Horaţiu Mălăele în comedia ”Dineu cu proști” şi în dialogul „Caramitru – Mălăele, câte-n lună şi în stele”; în spectacolul concert ”Magic Național”.
Regizorul Ion Caramitru a deschis anul 2017 la TNB, cu premiera ”Angajare de clovn”, pe textul lui Matei Vișniec.
Pe actor îl cunoașteți cel mai bine prin rolurile sale, pe omul din spatele scenei îl puteți descoperi în volumul: „Cu Ion Caramitru de la Hamlet la Hamlet și mai departe” ce face parte din colecția Galeria Teatrului Românesc, a Fundației Culturale „Camil Petrescu” – revista Teatrul azi, o serie de șapte dialoguri pe care actorul Ion Caramitru și criticul de teatru Mircea Morariu le-au avut în la începutul anului 2009.

Andreia Barsa – Bucuresti FM