Nu știu dacă ne dăm seama cât de mult timp ocupă, în viața noastră dispoztivele mobile și tot felul de gadgeturi cărora le-am găsit cu ușurință loc în activitatea zilnică.

Common Sense Media a dat publicității, la jumătatea lui 2016, un studiu realizat pe 1.200 de copii cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani şi pe părinţii acestora.

Sondajul demonstrează că unul din doi adolescenţi recunoaște că este dependent de telefonul mobil, în timp ce 59% dintre părinţi sunt îngrijoraţi de această dependenţă care poate apărea la copiii lor.

Adulţii susțin despre telefonul mobil că ar fi un dispozitiv care conduce la dependenţă, însă nu se implică foarte mult în educarea copiilor cu privire la utilizarea, cu măsură, a acestuia.

Rezultatele sondajului Common Sense Media arată că 72% dintre adolescenţi răspund la mesajele sms sau cele de pe reţelele de social media imediat, în timp ce 80% dintre ei îşi verifică telefonul mobil în fiecare oră.

Faptul că telefonul mobil distrage atenţia copiilor de la activităţi mult mai importante a fost sesizat şi de părinţi în proporţie de 85%.

Sondajul arată cum s-a schimbat imaginea vieţii de familie în 2016. O mică parte a familiilor pare să se străduiască să îi înveţe pe copii să folosească tehnologia într-un mod sănătos, astfel că foarte multe dintre comportamentele şi efectele negative din viaţă sunt asociate cu utilizarea excesivă a telefoanelor mobile, explică James Steyer, directorul Common Sense Media.

Totuşi, cercetătorii spun că această situaţie poate fi legată şi de o evoluţie normală, în contextul erei tehnologiei, a vieţii de familie. Diferenţele dintre cele două generaţii, părinţi şi copiii, în ceea ce priveşte condiţiile de viaţă, pot fi explicaţia etichetei de dependenţă pusă de părinţi asupra adicţiei pe care copiii o manifestă faţă de telefoanele mobile.

Și rămnem în contextul erei tehnologiei.

Revoluţia telefoanelor inteligente nu a luat sfârşit. Terminalele mobile vor fi în acest an mult mai inteligente decât în trecut, titrează La Tribune:

În 2017, peste 300 milioane de telefoane inteligente, echivalentul a peste o treime din telefoanele care vor fi comercializate la nivel mondial, vor fi dotate cu funcţii integrate de „machine learning“ (învăţare automată), care le vor permite să execute sarcini importante chiar offline.

Astfel, telefoanele inteligente vor fi capabile să analizeze mai eficient, chiar şi offline, datele persoanelor în domenii variate cum ar fi securitatea sau sănătatea. Potrivit articolului menționat anterior, acest avans va avea consecinţe importante nu numai pentru confidenţialitatea şi securitatea zilnică a utilizatorilor, dar mai ales pentru intervenţiile în caz de catastrofă, securitatea cibernetică a obiectelor contectate şi sănătăţii.

Un smartphone va putea, în funcţie de utilizatorul său, să valorifice date noi fără să fie programat în prealabil. Acest lucru va permite terminalelor să propună servicii şi funcţii personalizate.

 

Alina Nechita – Radio Cluj