Ioana Radu, numele care a consacrat o voce și a impus muzica populară și romanța drept valori perene, și-a legat destinul de două repere culturale. Primul este Craiova, locul unde a copilărit și unde a ascultat pe   lăutarii de la cârciuma tatălui său, Constantin Braia și pe care și-i va aminti, asemenea tuturor iubitorilor de muzică tradițională din Oltenia, ca Ion al lui Țache, Gheorghe al lui Gâgă, Limbă. De la ei culege și învață primele cântece populare și lăutărești.

Al doilea loc cu semnificații de destin este chiar radioul public. Aici, la microfonul care o va consacra, va aduce cântecele pe care le va interpreta ca nimeni alta și va impune un stil care o va individualiza într-o istorie a genului. Debutul radiofonic real, cu pseudonimul ales de Ion Filionescu, s-a produs la  29 octombrie 1939, în cadrul căruia a prezentat un buchet de melodii populare care o vor reprezenta în cariera sa muzicală: „Dorule și-o boală grea”, „Când o fi la moartea mea”, „Am iubit și-am să iubesc”, „Mă suii pe dealul Cernei”, „La Ciolpan, la crucea’naltă”, „Foaie verde ca cicoarea”.

„Parcă vocea dumitale e tot de pe-aici, de prin Vălenii-de-munte, că e curată precum apa de izvor” – va spune nu peste mult timp de la debut marele istoric Nicolae Iorga, subliniind acuratețea repertoriului și valoarea de unicat a vocii Ioanei Radu. Se derulăm firul amintirii pentru a o evoca pe Ioana Radu, cea ivită într-o lume trecătoare la 17 februarie 1917.

Vă oferim o emisiune –portret cu frânturi de dialog cu artistul plastic Gabriel Bratu, cu Alexandru Firescu, un adevărat istoric al Craiovei culturale (interviu din fonoteca radioului public românesc).

Ioana Radu va mărturisi într-un interviu realizat de Maria Dobosciuc în 1985 legătura indestructibilă cu orașul copilăriei sale, Craiova.  Un reper cultural de neuitat în destinul Ioanei Radu a fost radioul public românesc, unde a adus cântecele învățate la Craiova. Sunt mărturii rămase în interviul rămas în fonoteca SRR.  Şi tot la radioul public românesc Ioana Radu va avea ultimul său spectacol. Ne aduce aminte colega noastră Adriana Mihai, cea care, cu deplină generozitate, ne-a oferit din fonoteca radioului public secvențele-mărturie ale Ioanei Radu. Bucuraţi-vă de cântecele interpretate altădată de Ioana Radu!

ioana-radu1

Ioana Radu – un nume pentru eternitate, o viață de om topită într-un veac de amintire.

 

O emisiune de Gabriela Rusu-Păsărin, Grupul operativ al Departamentului Studiourilor Regiobnale, Societatea Română de Radiodifuziune