99 de la trecerea în nefiinţă al lui Numan Çelebi Cihan primul preşedinte al Republicii Populare Crimeea

La 99 de ani de la trecerea sa în neființă, Numan Çelebi Cihan, primul preşedinte al Republicii Populare Crimeea, a fost comemorat de către comunitatea tătară din Constanţa, la sediul central al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România, în data de 24 februarie 2017.

Despre viața și activitatea lui Numan Çelebi Cihan au vorbit Neriman Ibraim, Ghiuner Akmola și Metin Omer.

tat 2

Acţiunea dedicată lui Numan Celebi Cihan a debutat cu intonarea imnului tătarilor crimeeni„Ant Etkenmen“ şi cu mesajul de salut al lui Beiazit Ali,preşedintele filialei UDTTMR din Constanţa, apoi au urmat o serie de lucrări pregătite de membri ai comunităţii tătare în care au fost rememorate cele mai importante momente din viaţa şi activitatea marelui lider tătar.

tăat 1

Numan Çelebi Cihan a fost om politic, muftiu, erou naţional şi poet al versurilor imnului tătarilor crimeeni „Ant Etkenmen”, s-a născut în satul crimeean Buyuk Sudak în anul 1885.  În perioada 1908-1916 a urmat cursurile facultăților de drept și medicină la Istanbul și Sankt Petersburg.

După 1908 s-a implicat activ alături de Cafer Seydahmet în mișcarea națională a tătarilor crimeeni care se năștea la Istanbul. În 1917 a devenit muftiu al Crimeei, Poloniei, Lituaniei și Belarusului. A organizat primul Kurultay (congres) al tătarilor crimeeni și a fost ales conducătorul primului guvern al tătarilor şi primul preşedinte al Republicii Populare Crimeea, fondată în 1917. După intrarea armatelor bolșevice în Crimeea, la 23 februarie 1918, a fost omorât, trupul neînsuflețit fiindu-i aruncat în Marea Neagră.

Numan Celebi Çihan este și autorul versurilor imnului național al tătarilor crimeeni „Ant Etkemen” (Am jurat), iar muzica imnului a fost compusă în anul 1937 de Sebat Husein (14 martie 1914 – 13 martie1977), compozitor şi tenor de etnie tătară.

Ghiulşen Ismail-Iusuf

Radio România Constanţa

 

Împarte cu prietenii tăi: