Astăzi, la Radio România Regional – Muzica Unei Generaţii Perene – vă invit să aflăm amănunte biografice şi să ascultăm piese muzicale reprezentative ale îndrăgitului şi regretatului interpret de muzică uşoară – GIL DOBRICĂ!

maxresdefault - Gil Dobrica (www.youtube.com)
maxresdefault – Gil Dobrica (www.youtube.com)

Gil Dobrică (n. 14 februarie  1946, com. Dăbuleni; d.14 aprilie 2007, Craiova).

A fost un solist vocal de muzică pop-rock, soul și rhythm and blues  din  România. A avut în repertoriu melodii proprii și preluări după piese celebre semnate Ray Charles (al cărui admirator declarat a fost) și alți artiști de gen, printre care John Denver, a cărui piesă intitulată „Country roads” („Drumuri de țară” – modificată în „Hai acasă”) a devenit cea mai cunoscută melodie din cariera lui Gil Dobrică.

Hai acasă (John Denver/Gil Dobrică), de pe albumul „Cântec pentru mama” interpret Gil Dobrică (C&P 1998 Electrecord RO).

S-a născut la țară, în comuna Dăbuleni, județul Dolj, într-o familie cu nouă copii, Gil fiind cel mai mic. La 14 ani și-a luat fratele cel mare și a plecat la Craiova, la școala de meserii, unde a devenit strungar. A colindat toată țara cu Cenaclul Flacăra și cu „Serbările Scânteii Tineretului“. Un coleg de muncă era un mare iubitor de „muzică neagră” și i-a insuflat viitorului solist pasiunea pentru Ray Charles, care a devenit în scurt timp idolul său. Gil a început să cânte piese rock  și soul de la 17 ani: cânta pentru studenți, pe gratis, la  Clubul Uzinei „7 noiembrie“ și îi detrona pe cei care cântau jazzswing, foxtrot.

„Idilă sub clar de lună” (Bill Monroe/Gil Dobrică) de pe albumul „Cântec pentru mama” (C & P 1998 Electrecord RO).

Cînta piese din repertoriul unor artiști precum Aretha FranklinOtis ReddingArthur ConleyLittle Richard, HendrixBeatlesRolling Stones, fapt care i-a permis să se bucure de o mare popularitate.

În 1996 a avut ocazia de a-l întâlni pe idolul său Ray Charles, cu ocazia recitalului susţinut de acesta în cadrul Festivalului Internaţional „Cerbul de Aur” de la Braşov, „Cea mai frumoasă zi din viața mea”, după cum avea să mărturisească Gil.

„Discuţie în familie” (Ray Charles/Gil Dobrică) de pe albumul „Cântec pentru mama”, interpret Gil Dobrică (C & P 1998 Electrecord RO).

În ultimii ani de viață a colaborat cu trupa Nightlosers, cântând în deschiderea recitalurilor susţinute de această formaţie, în cluburile din București. A avut o scurtă apariție în clipul trupei, intitulat  “Dragostea-i ca și o râie”.

Se stinge din viață la vârsta de 61 de ani, după o grea suferință. Încă din toamna anului 2006, cunoscutul cântareț suferea de  gută cronică, de ciroză, dar și de pneumonie.

„Scrisoarea” (Boks Tob/Gil Dobrică) de pe albumul „Cântec pentru mama” interpret Gil Dobrică (C & P 1998 Electrecord RO).

A debutat în 1963, la Casa de cultură a Sindicatelor din Craiova. Activează în diferite trupe: 13 Carate, iar din 1967 cu formația Dacii. În anii 1970, Gil, la îndemnul unor prieteni de la Conservator, a lăsat Craiova pentru Capitală. A locuit în gazdă, banii nu-i ajungeau niciodată, Gil Dobrică a avut foarte puține apariții televizate. Primul pas important pentru Gil Dobrică în Bucureşti a fost când s-a angajat la barul Atlantic, la Athéné Palace, la Continental. Fiecare bar avea balet, orchestră, se cânta în limba engleză, pe viu (live), fără instrumente electronice. Tot în 1970 colaborează cu grupul Sfinx, iar doi ani mai târziu cu Roșu şi Negru. Apare în spectacole de muzică și poezie, la Teatrul Municipal „Lucia Sturza-Bulandra” (alături de Florian PittișIon Caramitru ș.a.). În 1979 i se oferă o apariție cinematografică în filmul „Nea Mărin miliardar”, în regia lui Sergiu Nicolaescu și debutează discografic cu „Hai acasă” pe disc EP de 45 de turații. Piesa este un cover  după John Denver – „Take Me Home,Country Roads(1971).

„Un singur dor” (Ray Charles/Gil Dobrică) de pe albumul „Cântec pentru mama” interpret Gil Dobrică (C & P 1998 Electrecord RO).

Adaptări după Ray CharlesPercy SledgeThe Top Box (The Letter – Scrisoarea) sau celebrele sale cover-uri: „Rugă pentru parinți” și „Ordinea de zi”, sunt mari succese în perioada respectivă. În anii 1980, casa de discuri Electrecord îi editeaza solistului un single și trei LP-uri, o parte dintre acestea fiind reeditate ulterior si pe CD.

Discografie:

Hai acasă (1979 Single EP – Electrecord)

Dă-mi o șansă (1982 LP – Electrecord)

Give Chance To Me (1983 LP – Electrecord)

Gil Dobrică (album) (1988 LP – Electrecord)

Cântec pentru mama (1999 CD – Electrecord)

Hai acasă (2003 CD – Electrecord)(John Denver cover)

(Sursa: www.wikipedia.org)

Video: https://www.youtube.com/watch?v=9P1XsouU7NI

 

Bogdan Dragomir – Radio România regional.