Astăzi, la Radio România Regional – Muzica Unei Generaţii Perene – vom aniversa cu drag pe una dintre cele mai apreciate soliste din România – LA MULŢI ANI, NICOLETA MATEI – Nico! 

Foto Nico Premiile radio Romania Actualitati
Foto Nico Premiile Radio Romania Actualitati

Nicoleta Matei  (n. 1 Februarie 1970 în PloieștiRomânia), cunoscută simplu ca Nico, este o interpretă de muzică pop și vedetă de televiziune  din România.

În anul 1990 a absolvit „Şcoala Populară De Artă” la clasa profesorului Corneliu Irimia, iar începând cu anul 1996 participă la diverse concursuri naţionale, obţinând numeroase premii. Din anul 1996 este angajată a Teatrului “Toma Caragiu” din Ploieşti, fiind rapid apreciată prin acordarea Premiului pentru „Cea mai bună solistă vocală a Festivalului Naţional al Teatrelor de Estradă de la Constanţa”, distincţie pe care o obţine 4 ani consecutiv (1996, 1997, 1998, 1999). Prima apariţie în televiziune a avut loc în anul 1998, alături de Horia Brenciu, în cadrul emisiunii “Sarabanda”, unde interpretează diferite piese din repertoriul românesc şi internaţional, emisiunea obţinând audienţe record cu fiecare editie şi datorită aportului său artistic.

„Şi dacă viaţa mea…” Muz. Viorel Gavrilă, text Roxana Popescu, de pe UCMR – Muz. Uşoară Românească (C&P 2006) – Cântaţi cu noi! interpretată de NICO. Lansat: 2006.

În anul 1999 participă la Festivalul “Mamaia”- secţiunea Creaţie cu piesa „Şi Dacă Viaţa Mea”, compusă de Viorel Gavrilă şi obţine Locul II.

Debutul pe piaţa muzicală are loc în anul 2001, când baieţii de la B.U.G. Mafia lansează piesa „Cine E Cu Noi”, refrenul acesteia fiind interpretat cu succes de Nico. Până la apariţia primului material discografic nu mai este decât un pas. Astfel, în anul 2003 este lansat albumul Hip-Hop/R&B „Gând Pentru Ei”.

„Gând Pentru Ei feat. Cabron/Thought for Them” – muz. Laurenţiu Matei, text Anamaria Mirică – de pe albumul Gând Pentru Ei/Thought for Them interpretată de Nico (C&P 2003 Intercont Music).

Pentru acest album, Nico a colaborat cu Laurenţiu Matei, Don Baxter, Puya şi Cabron, reuşind să se impună cu succes pe piaţa muzicală românească. „Gând Pentru Ei” s-a vândut în peste 30.000 de exemplare, rămânând până astăzi cel mai bine vândut album semnat Nico. Singurul extras pe single, „Nu Pot Să Mai Suport” rămâne piesa de referinţă din cariera artistei. Urmează numeroase colaborări cu artişti Hip-Hop, printre care Puya şi Trupa “Codu’ Penal”. În toamna anului 2003, Nico reprezintă România în finala Concursului Internaţional „Cerbul De Aur” cu piesele „Heaven Knows” şi „Rămâi Cu Bine”, obţinând locul II. 2004 este anul în care Nico participă la festivaluri internaţionale reuşind să obţină de fiecare dată premii importante. Marele premiu precum şi alte patru distincţii sunt oferite de către organizatorii Festivalului „Discovery Fest” din Varna, Bulgaria. Marele Premiu şi Trofeul „Vocea Asiei” sunt câştigate în Kazahstan, la Alma Ata, iar la Festivalul „Mamaia” obţine locul II la secţiunea Creaţie cu piesa „Spune Da, Spune Nu”, semnată Andrei Tudor. Nico participă alături de Mihai Trăistariu în Finala Eurovision România 2005 cu balada „All The Time” compusă de Andrei Tudor şi ocupă locul III. După succesul înregistrat cu primul album, Nico începe înregistrările pentru un nou material discografic. Albumul „Aşa Cum Vrei” este lansat în anul 2005 şi conţine piese semnate de Laurenţiu Duţă, Alin Radu, Laurenţiu Matei, Silviu Păduraru şi Bogdan Taşcău. Pe lângă piesele R&B, Nico înregistrează câteva piese pop. „Aşa Cum Vrei” este singurul single lansat de pe acest album şi s-a bucurat de un real succes, fiind difuzat de majoritatea posturilor de radio. Nico este la un pas de a reprezenta România la Concursul Eurovision 2006. Se prezintă în Finala Eurovision România alături de Akcent şi interpretează piesa „Jokero”, ocupând locul II. În 2007 este lansat albumul „Cast Away”. Acesta conţine piese pop, dance şi R&B semnate de Laurenţiu Matei, Costi Ioniţă, Puya, Bogdan Dima, Călin Moraru, Radu Alin, Bogdan Popoiag şi Eduard Alexandru. Singurul single lansat de pe acest album este piesa „Cast Away”, astfel Nico reuşind să abordeze inclusiv piese de club. O altă piesa ce s-a bucurat de un real succes este „Dulce Amăruie”, ocupând una din primele poziţii în Selecţia Naţională Eurovision 2007. După ani de perseverenţă, Nico împreună cu Vlad Miriţă reprezintă România în Finala Eurovision 2008 de la Belgrad, Serbia. Piesa „Pe O Margine De Lume” obţine Premiul pentru „Cel Mai Bun Cântec” din concurs, distincţie oferită de membrii juriului de specialitate prezenţi la Belgrad. „Pe O Margine De Lume” primeşte Premiul pentru „Cel Mai Bun Cântec Pop al Anului” la Gala decernării Premiilor Radio România Actualităţi 2009.

„LOVE MAIL” – muz. Laurenţiu Matei, text Loredana Mândrescu, de pe albumul LOVE MAIL interpretat de NICO (C&P 2010 CAT MUSIC).

Următorul single semnat Nico este lansat în primăvara anului 2009, piesa „Love Mail” este compusă de Laurenţiu Matei pe versurile Loredanei Mândrescu (Moni-K). „Love Mail” este difuzată pe posturile de radio şi ocupă poziţii în Top 10 şi în clasamentele acestora. Piesa dă şi titlul celui mai recent material discografic din cariera solistei. Albumul „Love Mail” este lansat în primăvara anului 2010 şi conţine piese semnate de Laurenţiu Matei, Cabron şi Laurenţiu Duţă. Cel de-al doilea single extras de pe albumul „Love Mail” este „Poate Undeva”. Piesa este semnată de Laurenţiu Matei pe versurile Loredanei Mândrescu (Moni-K) şi se bucură de un real succes, devenind una dintre cele mai populare piese din cariera artistei.

Nico reprezintă România la „The International Competition Of Istanbul Songs” în luna mai 2010. Festivalul are loc în Istanbul, Turcia. Nico interpretează în limba turcă piesa „Ah, Istanbul” şi câştigă Trofeul Festivalului. La Premiile Radio România Actualităţi 2011, Nico primeşte 3 nominalizări: „Cel Mai Bun Album Al Anului” pentru „Love Mail”, „Cea Mai Bună Piesa Pop A Anului” pentru „Poate Undeva” şi „Cea Mai Buna Interpreta A Anului”, reuşind să câştige ultima categorie la care a fost nominalizată. În anul 2011 Nico lansează piesa „Mai Dă-mi O Şansă” compusă de Laurenţiu Matei pe versurile Loredanei Mândrescu (Moni-K). Aceasta este rapid apreciată atât de public cât şi de criticii de specialitate. „Mai Dă-mi O Şansă” este votată „Piesa Anului 2011” la Top Românesc Radio România Actualităţi. Nico este invitată pe albumul „Beautiful Jazz Duets” lansat de Direcţia 5. Împreună înregistrează piesa „Îmi Amintesc”. La Gala de decernare a Premiilor Radio România Actualităţi 2012, Nico obţine două nominalizări: „Cea Mai Bună Piesă Pop A Anului” pentru „Mai Dă-mi O Şansă” şi „Cea Mai Bună Interpretă A Anului”, câştigând ambele premii. “Cea mai bună interpretă” la Premiile Muzicale Radio România Actualități 2012 a fost desemnată Nicoleta Matei (Nico). Nico a mai obţinut Trofeul şi la categoria “Cel mai bun cântec pop” pentru melodia „Mai dă-mi o şansă”. Nico lansează în primăvara anului 2012 un nou proiect muzical. Colaborează cu Vanotek şi Kristina (Ex Impact) pentru piesa „Sweetie”. Este un gen muzical diferit faţă de cel abordat până acum, însă cu acesta speră să atragă şi un alt gen de public. (http://www.nicomusic.ro/biografie.html )

Cea mai recentă piesă (2016) interpretată de Nico şi preluată imediat de posturile româneşti de radio este:

„În locul tău (Radio edit)”, Muzica: Adi Cristescu, Text: Chris Mayer, Adi Cristescu (C&P 2016 – Cat Music) interpretat de Nico.

Video official: 

https://www.youtube.com/watch?v=3TTH9ENCwUw&index=1&list=PLF8462E311658D4E1

Bogdan Dragomir – Radio România Regional.