Anual, în România, se nasc în jur de 1.600 de copii cu malformaţii cardiace. Jumătate dintre ei trebuie supuşi unei intervenţii chirurgicale în primul an de viaţă. Din nefericire, doar 300 din ei ajung să fie operaţi.

Prof. Dr. Horaţiu Suciu este unul dintre cei trei medici din România care poate opera nou născuţii cu afecţiuni congenitale ale inimii. Este şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Tg-Mureş şi petrece zilnic mai bine de zece ore în spital, iar sala de operaţie este locul unde, spune el, se relaxează. “În meseria asta ştii când intri, dar nu ştii când ieşi”, spune medicul.

Dr. Suciu s-a supraspecializat în chirurgia cardiovasculară pediatrică în urmă cu mai bine de zece ani, iar de atunci i-au trecut prin mâini peste 2.500 de copii. Cei care îl cunosc îi spun simplu: doctorul inimilor de copii.

Este nevoie de construirea unui spital nou, un centru de excelență național la Tg-Mureș, în care să se trateze bolile cardiovasculare. Declarația aparține coordonatorului programului de transplant cardiac de la Tg-Mureș, prof. dr. Horațiu Suciu, singurul medic din România care operează copii nou-născuți cu malformații congenitale.

Aceasta editia a emisiunii, realizată de Veronica Ilie, o puteti asculta pe pagina dedicata proiectului Romania de nota 10

Împarte cu prietenii tăi: