Bun regăsit tuturor! Astăzi, la Radio România Regional – Muzica Unei Generaţii Perene, îi spunem cu drag LA MULŢI ANI, unei personalităţi muzical-artistice româneşti, renumitei şi îndrăgitei interprete – STELA ENACHE!

STELA ENACHE (www.romania-actualitati.ro)
STELA ENACHE (www.romania-actualitati.ro)

Stela Enache (nume real: Steriana Aurelia Bogardo, n. 24 ianuarie 1950ReșițaCaraș-Severin) este o solistă vocală din România. A fost căsătorită cu compozitorul și interpretul român de muzică ușoară Florin Bogardo.

Încă de la șase ani, Stela începe să studieze pianul fiind înscrisă la Școala de Muzică. În perioada 1964-1967 a urmat cursurile Școlii Populare de Artă din Reșița, secția canto. În perioada 1967-1972 a urmat cursurile  Conservatorului de Muzică din Cluj.

Pentru un sărut – Stela Enache (muz. George Grigoriu, text Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu) C&P 1996 Electrecord.

A fost perioada în care a participat la festivalurile studențești de la IașiTârgu Mureș,Timișoara. Este remarcată de compozitorul  George Grigoriu care reușește să facă un duet inedit la acea vreme cu Stela Enache și George Enache. În 1971 a participat la Festivalul Național Mamaia, unde a obținut locul al II-lea la secțiunea „interpretare”. Interpretează în concurs piesele „Să facem florile să cânte„, pe muzica lui George Grigoriu și „Țin minte” pe muzica lui Radu Șerban. În 1972 a participat din nou la aceeași secțiune a festivalului Mamaia și a obținut același premiu.

Tangoul de demult – Stela Enache (muz. Gherase Dendrino, text George Mihalache) C&P Radio România.

Tot în 1971, Stela Enache se căsătorește cu compozitorul Florin Bogardo, cu care are doi copii. Florin Bogardo i-a încredințat peste 60 de piese. Este cooptată ca solistă a Orchestrei Electrecord condusă de Alexandru Imre împreună cu care face numeroase turnee în GermaniaRusiaAustria, țările nordice ș.a.

Întâia oară – Stela Enache şi Florin Bogardo (F. Bogardo – M. Fortunescu). Un produs Roton sub licenţa Electrecord România.

După desființarea formației devine solista trupei condusă de toboșarul Doru Danciu sub numele de Sunshine Band. În 1972 a plecat în Germania, iar apoi a efectuat turnee în toată lumea (Rusia, AustriaElvețiaNorvegiaDanemarca, etc.). În 1986 a încheiat primul contract pe un vas de croazieră. De atunci cântă foarte mult pe vase de croazieră. Cu „Europa„, unul din cele mai selecte vase de croazieră, a făcut de patru ori ocolul pământului, timp de un an. În 1977, a participat la Festivalul „Orfeul de aur” din Bulgaria. Apare alături de nume mari ale muzicii în diferite programe muzicale: Gilbert BecaudMilvaGloria GaynorJennifer RushTony ChristieThe PlattersLionel HamptonVicky LeandrosAl Bano etc.

Ani de liceu – Stela Enache şi Florin Bogardo (F. Bogardo). Un produs Jurnalul Naţional sub licenţa Electrecord Romania.

Are în repertoriu peste 500 de cântece, dar cele mai cunoscute sunt: Pentru un sărut (George Grigoriu), Ani fericiți (Ion Cristinoiu), Cântec pentru mama (Mișu Iancu),Tu aprinsa stea (Florin Bogardo), Iarna (Florin Bogardo), Cândva o luntre alba (Florin Bogardo), Ani de liceu (Florin Bogardo), Definiție (Florin Bogardo), Apari, iubire (Florin Bogardo), N-ai să mă poți uita (Florin Bogardo), Balada pescărușilor albaștri (Florin Bogardo), Rugăciune (Florin Bogardo), E o poveste de amor (Florin Bogardo), Cum e oare (Florin Bogardo), Mă uit la tine, toamnă (Florin Bogardo).

Să pot – Stela Enache şi Florin Bogardo (F. Bogardo – Saşa Georgescu). C & P 2011 UCMR România.

Albume: 1983 – „Un simbol al iubirii”, 1988 – „Extemporal la dirigenție cu…Stela Enache”, 1989 – „Stela Enache”, 1997 – „Melodii de Florin Bogardo interpretate de Stela Enache”.

Sursa: Agenţia de presă RADOR, wikipedia.org (selectiuni)

Bogdan Dragomir – Radio România Regional.