Interpretă a folclorului năsăudean, Valeria Peter Predescu și-a legat destinul de un spațiu încărcat de rezonanțe muzicale și tradiții păstrate cu înverșunarea celui ce nu vrea să uite de unde vine bucuria dintâi. Viața sa, rezumând nepermis un destin în doar câteva cuvinte, este un lung drum spre izvoarele cântecului năsăudean și cultivarea acestuia în inimile copiilor, convinsă fiind că astfel folclorul va avea tinerețe fără bătrânețe. Primele înregistrări le-a realizat  Radio Cluj cu Dumitru Vartic, redactor și culegător de folclor (accepțiunea dorită pentru adevărații realizatori de emisiuni folclorice). Valea Sălăuței și Valea Someșului au fost zonele în care Valeria Peter Predescu a adunat cu emoția redescoperirii fiecărei variante melodiile care se vor constitui în timp în repertoriu definitoriu pentru un mare interpret. A editat peste 60 de albume, două volume, Cântări năsăudene și Cântarea de pe urmă (texte despre ritualul funebru culese timp de  32 de ani din zona Năsăudului). A fost și a rămas o voce unică, a recuperat cântece aproape uitate, a cules și interpretat balade, „Balada lui Valean”, „Balada lui Tănase Todoran”, trei variante ale „Baladei Șarpelui”, „Balada nevestei fugite de la bărbat”, „Balada eroului necunoscut”. Ceremonialurile existențiale, naștere, nuntă, moarte, sunt reconstituite prin cântece de o sensibilitate rară, grație și stilului de interpretare. A primit Premiul Ethnos în anul 1994 pentru activitatea sa de culegătoare și interpretă a folclorului năsăudean.

Mărturiile Valeriei Peter Predescu răscolesc amintirile unui timp, iar vocea sa, acum doar voce de aur a folclorului românesc, pare a face liantul între Lumile cu vămi.

Vă oferim o secvență dintr-un lung interviu realizat (difuzat în emisiunea ”Izvorașul – revista de etnografie și folclor” la Radio România Oltenia Craiova) cu doamna cântecului năsăudean și ilustrat cu cântece care amintesc de un destin și un nume: Valeria Peter Predescu.

  • Interviu-portret.

 

 

Text și lectură: Gabriela Rusu – Păsărin