Vasile Căpățână este poet, artist plastic, absolvent al Universității de Stat din Chișinău, Facultatea de Limbi Moderne și de Artă Teatrală. A fost deputat al Consiliului Municipal Chișinău, Președinte al Comisiei de învățământ, știință, cultură și culte (1990-1994).

A debutat cu volumul Mărul vieții (Chișinău, 1989) și a continuat cu volume de poezie, temele predilecte fiind viața, iubirea, puterea gândului. Este menbru al Artiștilor Plastici din România și membru al Uniunii Scriitorilor din România și al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.

În interviul pe care vi-l propunem spre audiție, Vasile Căpățână reamintește contextul cultural în care s-a desfășurat Salonul Național de Literatură ”Rotonda Plopilor Aprinși” la Râmnicu-Vâlcea (mai, 2015) și face o propunere: să se realizeze două manifestări similare în România și în Republica Moldova, la Râmnicu-Vâlcea și la Chișinău intitulate ”Cerurile Oltului – Cerurile Basarabiei”, prin care să se stabilească legături culturale permanente între cele două orașe aflate de o parte și de alta a Prutului. În finalul interviului veți asculta melodia interpretată de Doina și Ion Aldea Teodorovici pe versurile lui Grigore Vieru Maluri de Prut.

2-salonvasile-capatana-si-gabriela-rusu-pasarin

 

Realizator: Gabriela Rusu-Păsărin,

Departamentul Studiourilor Regionale