Niculina Stoican este interpreta de muzică populară, care a reușit performanța să se detașeze de model și să impună un model. Mama sa, Angelica Stoican, a fost cea care i-a insuflat dragostea pentru cântec și i-a transmis un repertoriu autentic de la Prejna Mehedinților. Niculina a fost copilul cuminte, care și-a însușit ceea ce s-a potrivit  profilului său spiritual și apoi a făcut marele pas: desprinderea de model. Și-a dorit să se individualizeze într-o lume a competiției pentru proiectarea imaginii în spațiul public prin cântec, și-a dorit să cunoască fenomenul folcloric atât din interior (ca purtător de folclor legat de spațiul cultural pe care îl reprezintă), cât și prin perfecționare în spațiu instituțional universitar. A absolvit Facultatea de etnologie și folclor a Universității din București și a înțeles că adevărata valoare trebuie respectată prin valoare. Este o voce îndrăgită grație timbrului, particularităților vocale, jovialității cu care interpretează orice melodie în graiul de la munte sau în stil oltenesc. Este o prezență agreabilă, care inspiră încredere, iar ascultându-i cântecele te desprinzi de cotidianul cenușiu și, pentru câteva clipe, trăiești bucuria omului de la munte, care are privirea spre Înalt și rădăcinile bine definite.

A fost personajul principal al emisiunii de televiziune ”Zestre românilor” (TVR) și și-a susținut licența în științe filologice cu o temă despre ”Hora de pomană” (particularități din zona Mehedinților).

Ascensiunea profesională a Niculinei Stoican este remarcabilă. Solistă mulți ani a Ansamblului profesionist ”Doina Gorjului”, interpretă de prim rang a Ansamblului artistic ”Maria Tănase”, azi este managerului acestui ansamblu și imaginea care identifică un loc: Oltenia. Declarațiile sale publice sunt urmărite cu interes, pentru că viața este o poveste, iar povestea este a tuturor, asemeni creațiilor folclorice. Este susținătoarea unui prestigios festival-concurs folcloric, Ponoare, Ponoare și aduce ca element de noutate în fiecare an editarea unui CD cu melodiile sale, la care adaugă interpretarea câștigătorului ediției festivalului din anul precedent – un mod de a disemina informații despre tinerii interpreți laureați ai festivalului de la munte.

Interviul pe care vi-l oferim în continuare ascunde multe emoții ale interpretei Niculina Stoica, cea care își conștientizează prezența în Galeria interpreților de muzică populară la Radio România Regional:

Interviu cu Niculina Stoican ilustrat cu :

Danțul prejnenilor – din Fonoteca Societății Române de Radiodifuziune

Mai dă-mi, Doamne, zile multe – din Fonoteca Societății Române de Radiodifuziune

Cine joacă la răscruce – din Fonoteca Societății Române de Radiodifuziune

Drag mi-e muntele înalt – din Fonoteca Societății Române de Radiodifuziune

Niculina Stoican, un nume care amintește de respectul pentru tradiții și pentru un loc dăruit de Dumnezeu cu minuni ale naturii innobilate de harul celor ce poartă cântecul popular de la munte în lumea cea mare: Mehedinți.

 

Text și lectură: Gabriela Rusu-Păsărin