În perioada 14-16 decembrie 2016 a avut loc la Priştina-Kosovo, Workshop-ul dedicat realizatorilor de programe radio în limbi ale minorităţilor de origine turcică din zona Balcanică, context în care a avut loc şi promovarea Republicii Turcia.

Workshop-ul a fost prilejuit de aniversarea a 15 ani de radio KentFm, singurul post de radio în limba turcă din Kosovo şi a fost organizat sub patronajul Primului Ministru al Republicii Turcia în colaborare cu Agenţia de Cooperare şi Coordonare Tucă-TIKA.

foto-1-prezidiu

Iniţiatorii proiectului au fost conf.univ.dr. Ersoy Soydan, decanul Facultăţii de Comunicare de la Universitatea Kastamonu din Turcia şi Engin Beyoğlu, Președintele Consiliului de Administrație al postului de radio KentFM din Kosovo.

foto-2-prezidiu

Au participat: directorul de programe Radio Ankara din Turcia, realizatori de programe de la Radiodifuziunea Skopye şi Balcan FM din Macedonia, producători şi realizatori de la Radio Çınar FM din Grecia, de la Radiodifuziunea din Kosovo, din România au participat subsemnata, realizatoare de emisuni în limba tătară la Radio Constanţa şi reprezentanta Radio T din Constanţa.

Participanţii au prezentat modul de difuzare a programelor realizate, durata şi conţinutul acestora, tehnologia folosită, dar şi problemele pe care le întâmpină.

Întâlnirea a fost utilă și s-a dovedit un schimb de experienţă şi un context de inventariere a problemelor. Printre obiectivele operaţionale propuse au fost: creearea unui portal de ştiri, semnarea unui protocol de colaborare cu TRT(Radiodifuziunea din Turcia)pentru instruirea periodică a jurnaliştilor de radio şi desfăşurarea anuală a acestor întâlniri în diferite ţări din zona Balcanică.

Programul a mai cuprins vizitarea postului de radio KentFM şi vizite la numeroase puncte istorice-culturale din zonă, printre care Muzeul Etnografic din Priştina, Turnul cu Ceas, Parcul Germia, Mausoleul Sultanului Murad din Prizren.

foto-3-kosova-3

Ghiulşen Ismail-Iusuf

Radio România Constanţa