Noua tehnologie ce ar trebui să fie disponibilă în 2020 promite viteze de transfer de 20 de gigabiți pe secundă, ceea ce ar revoluționa complet modul în care folosim internetul. 5G ar trebui să poată conecta orice la internet. Asta în condiţiile în care rețelele actuale, 4G, oferă viteze de transfer de doar 1 gibabit pe secundă. În prezent, 79% dintre europeni au acces la 4G, dar această cifră scade la doar 25% în mediul rural.

Totul va fi posibil datorită unui acord politic la care au ajuns Parlamentul European, Consiliul și Comisia privind utilizarea benzii de 700 MHz pentru internetul mobil, ceea ce reprezintă un nou pas către reţeaua 5G. Această bandă este ideală pentru furnizarea serviciilor de internet de înaltă calitate, indiferent dacă utilizatorii se află într- un oraș mare, într-un mic sat îndepărtat sau pe o autostradă. Potrivit unor statistici, se estimează că până în 2020 va fi de aproape opt ori mai mult trafic de internet mobil ca şi în prezent, prin urmare capacitatea rețelelor trebuie să fie consolidată.

Comisarul european pentru economie digitală, Günther Oettinger spunecă trebuie luate măsuri pentru a răspunde acestor provocări:

30 de miliarde de dispozitive vor fi conectate la internet în Europa, până în 2020.  Nu putem avea internet mobil de înaltă calitate oriunde, pentru orice și oricine, decât dacă avem o infrastructură modernă și norme moderne. Banda de 700 MHz va fi ideală pentru noile sectoare promițătoare, cum ar fi automobilele conectate și internetul obiectelor. Îmi doresc ca Europa să fie lider în domeniul tehnologiilor 5G. Pentru ca acest lucru să devină realitate, toate statele membre trebuie să ia măsuri până în 2020. Eliberarea coordonată a benzii de 700 MHz este un important pas înainte către reţeaua 5G. 

Trecerea la 5G va contribui la crearea unei piețe unice digitale eficiente și ar putea consolida creșterea economică, a mai afirmat comisarul european pentru economie digitală, Günther Oettinger.

Se estimează că datorită noii tehnologii vor fi create alte 2 milioane de locuri de muncă în Uniunea Europeană.

Potrivit acordului politic la care au ajuns Parlamentul European, Consiliul și Comisia, toate statele membre trebuie să realoce banda de 700 MHz până cel târziu în 30 iunie 2020. Termenul limită poate fi prelungit însă timp de doi ani, dar doar din motive justificate. Fiecare ţară trebuie să asigure şi fondurile necesare.  Franța și Germania au autorizat deja utilizarea benzii pentru serviciile mobile.  Alte state membre: Danemarca, Finlanda, Suedia și Regatul Unit au întocmit planuri de reafectare a benzii de 700 MHz în anii imediat următori.

Această bandă va rămâne disponibilă, cu titlu prioritar, pentru serviciile de radiodifuziune, dar va putea fi utilizată într-un mod flexibil şi pentru alte tehnologii sau servicii în sprijinul inovării 5G.