Cu fondurile obtinute din primul apel Viena a dezvoltat un ghiseu unic care sa-i sprijine pe migranti sa se integreze in viata orasului. La randul sau Madridul a creat 4 centre de economie sociala in zonele invecinate cu somaj ridicat care sa genereze locuri de munca in domenii ca energie, transport, reciclare si alimentatie.

Acestea sunt doar 2 dintre cele 18 proiecte castigatoare ale primului apel al Initiativei Urbane.

Comisarul european pentru politici regionale, Corina Cretu spune ca noul apel dispune de un buget de 5o de milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regionala si va rasplati proiecte inovatoare in 3 categorii: integrarea migrantilor, mobilitatea urbana si economia circulara.

Peste 7o la suta din populatia Europei traieste in zonele urbane. Orasele reprezinta motorul cresterii in Europa dar ele trebuie sa faca fata unor provocari majore cum ar fi excluziunea sociala, poluarea aerului sau somajul, mai spune comisarul european.

Vorbim de 2o de ani despre o agenda urbana, a venit momentul sa trecem de la teorie la practica, spunea Corina Cretu la un forum al oraselor europene

“Este evident ca avem nevoie de o agenda urbana, nu exista alternativa, deoarece sunt sigura ca Europa nu-si va atinge obiectivele stabilite prin strategia Europa 2o2o decat daca se bazeaza pe sprijinul si participarea activa a oraselor, fie ele mici ori mari”