Documentul semnat ieri inseamna, oficial, un nou inceput in relatiile dintre cele doua parti.

Cuba era pana acum singura tara latino-americana cu care Uniunea Europeana nu avea incheiat un acord de cooperare internationala.

Intelegerea inseamna totodata abrogarea unei legi din 1996 care stabilea mai multe conditii pentru reluarea legaturilor, legate in special de respectarea drepturilor omului.

Seful diplomatiei europene Federica Mogherini anunta inca din septembrie ca va inainta celor 28 de state membre propunerea de abrogare a pozitiei comune din 1996, considerata punctul culminant al disensiunilor dintre Bruxelles si Havana.

“Cand vorbesc in Europa despre legaturi transatlantice oamenii se gandesc automat la Statele Unite, cu toate acestea au o conexiune transatlantica nu doar cu Statele Unite ci si cu tarile din America Latina sau din zona Caraibelor, legatura care este la fel de importanta ca si cea cu Statele Unite. Acest nou acord va creea un cadru pentru dialogul politic care va fi din ce in ce mai puternic si ii va ajuta sa intensifice discutiile in sectoare specifice si sa dea o forma concreta cooperarii lor in mai multe domenii”