În urmă cu şase ani pleca dintre noi un fost lider al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, fondator al Asociaţiei Patronale Mamaia şi membru în Congresul Mondial al Tătarilor, Saladin Agiacai.

Familia fostului preşedinte a organizat în data de 10 decembrie 2016, comemorarea a şase ani de la trecerea în nefiinţã a celui ce a fost o personalitate marcantă a etniei tătare, Saladin Agiacai.

La comemorare au participat Consulul General al Republicii Turcia la Constanţa, Ali Bozçalişkan, toţi imamii din municipiul Constanţa, oameni care l-au cunoscut, rude, prieteni, apropiaţi.

3-tat

În urmã cu şase ani se stingea fulgerător din viaţă un mare om, o personalitate de seamă a comunităţii tătare, Saladin Agiacai care în perioada 2004-2008 a condus UDTTMR şi din 2009 fusese ales membru în Congresul Mondial al Tãtarilor. Domnul Agiacai a fost unul dintre cei mai buni preşedinţi ai uniunii cu o activitate deosebit de bogatã. A susţinut şi promovat întodeauna tinerii meritoşi, sprijinindu-i prin burse de studii, a iniţiat Campania “Un euro pentru Crimeea”, păstrând astfel o legătură strânsă cu tătarii din Crimeea(Ucraina), în acelaşi timp a construit o punte de legătură cu tătarii din întreaga lume.Saladin Agiacai era înzestrat cu un suflet nobil, iubea oamenii şi aprecia întodeauna lucrul bine fãcut, toatã viaţa s-a dedicat idealurilor sale. În memoria tatãlui, fiica Meriem Mambet a înfiinţat Asociaţia “Saladin Agiacai”, care are ca scop promovarea valorilor în rândul elevilor din gimnaziu de etnie turco-tătară, căştigători a concursurilor şi olimpiadelor naţionale la nivel naţional. Astfel citatul preferat al domnului Agiacai <Educaţia este modalitatea prin care poţi schimba multe lucruri>,este readus în atenţie de fica Meriem, prin aceste acţiuni de promovare şi recunoaştere a tinerilor meritoşi.

4-tat5-tat

Despre acest momentul emonţionat al comemorării, o tănâră din comunitatea a declarat:”A fost una din puţinele persoane care au luptat pentru a face cunoscute valorile comunităţii. Cel mai important este faptul că a lăsat ceva în urmă, drept dovadă trăieşte în amintirea tuturor aşa cum a fost: cu un zâmbet cald,cu o privire înţeleaptă şi mereu cu o vorba bună de spus. Un exemplu pe care ar trebui să ni-l însușim cu toții…”

Ghiulşen Ismail-Iusuf