Daca prima zi a fost consacrata discutiilor despre schimbarile climatice astazi cei 400 de invitati – reprezentanti si actori din domeniul agricol – se vor concentra asupra perspectivelor, in urmatorii 10 ani, a pietei cerealelor, produselor lactate si a celor din carne.

Comisarul european pentru agricultura, Phil Hogan se declara convins ca politica agricola comuna va asigura o mai mare flexibilitate pietei care sa-i permita sa faca fata crizelor dar si o productie agricola sustenabila care sa asigure securitatea alimentara in contextul schimbarilor climatice si al cresterii populatiei.

De asemenea, este nevoie de un progres in ceea ce priveste reinnoirea generatiilor de agricultori, spre exemplu din cei 22 de milioane de fermieri inregistrati in Europa in 2o13 doar 6 la suta erau tineri, sub 35 de ani, in timp ce mai bine de jumatate, 55 la suta, depaseau varsta de 55 de ani si chiar mai mult.

La dezbatere a participat si presedintele Comisiei europene, Jean Claude Juncker

”Simplificare si modernizare sunt cuvintele de ordine si principalul obiectiv al strategiei viitorului politicii agricole comune pe care Comisia Europeană vrea sa o adopte inainte de sfarsitul anului 2017. Prima etapa va fi aceea a unei consultari publice ce va fi lansata la inceputul anului viitor si care va permite fiecaruia dintre voi sa contribuie la dezbaterea asupra directiei spre care trebuie sa se indrepte aceasta politica strategica de o importanta capitala”