https://www.flickr.com/photos/opendays/10138805345

Uniunea Europeană se va extinde. Serbia va deveni stat membru, iar comisarul Johannes Hahn, responsabil pentru politica europeană de vecinătate și negocierile pentru extindere spune că interesul tuturor este ca acest lucru să se întâmple cât mai curând.

Uniunea Europeană poate conta pe Serbia, Serbia poate conta pe Uniunea Europeană, întrucât suntem în aceeași barcă și trebuie să lucrăm împreună. Ne place să lucrăm împreună. Cred că nu există altă alternativă pentru viitorul Europei. Avem nevoie de reformă şi schimbare, dacă dorim progrese. Apreciez în special eforturile depuse în acest an de Serbia pentru a stopa fluxul de migranţi. Problema nu este pe deplin rezolvată, dar s-au făcut progrese semnificative. Suntem pe drumul cel bun, iar acesta este doar un exemplu.

Pentru a-şi continua parcursul european, Serbia și Uniunea Europeană au semnat la Belgrad, un acord privind reforma administrației publice. Comisarul european Johannes Hahn a spus că Serbia nu are altă opțiune decât integrarea europeană, subliniind că două treimi dintre exporturile sârbe au ca destinație țări membre ale blocului comunitar.

Este vorba de 80 de milioane de euro pentru reforma administrației publice, ajutoare nerambursabile din fondurile de preaderare. În cele mai multe cazuri, impactul nu se va vedea imediat, însă pe termen lung este o contribuţie esenţială pentru ca Serbia să ajungă acolo unde îşi doreşte.

Comisarul european Johannes Hahn a mai declarat că fără o administrație eficientă nu vom putea să ne bucurăm de rezultate eficiente în viitor. Cetățenii vor avea un acces mai simplu la informaţii şi nu vor mai trebui să se plimbe pe drumuri, de la un ghişeu la altul,  ceea ce va contribui și la transparența activității administrației publice. Serbia va primi fonduri şi în 2018, a mai afirmat Hahn.

Anul viitor, 37 de milioane de euro vor fi investite în reabilitarea facultăţilor. Acesta este un alt exemplu despre cum Uniunea Europeană sprijină Serbia pentru a putea deveni stat membru. Investiţiile în sistemul de învăţământ superior sunt importante şi pentru europeni, deoarece la universităţile din Serbia pot învăţa persoane de oriunde din Europa.

Negocierile de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană au fost lansate abia în decembrie anul trecut, deşi procedura a fost aprobată în urmă cu aproape doi ani. Începerea oficială a negocierilor a întârziat deoarece Serbia nu a făcut pași concreți pentru normalizarea relațiilor cu provincia Kosovo. Serbia refuză să recunoască independenţa Kosovo.