Joi, 24 noiembrie 2016, la  Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”  din Craiova a avut loc vernisajul expoziției dedicate personalității de origine bulgară Petăr Beron, erudit medic născut în anul 1795 în Bulgaria de astăzi, considerat părintele educației laice în Bulgaria fiind autorul primului manual cu conținut laic în limba bulgară „Abecedarul cu pești”,  viața sa fiind strâns  legată de România și în special de Craiova, amintirea sa fiind păstrată și azi prin denumirea zonei de la marginea Craiovei – Hanul Doctorului.

Evenimentul a fost organizat cu concursul Lectoratului bulgar al Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Craiova iar expoziția reunește fotografii, articole, cărți, studii, toate prezentând și reprezentând   aspecte din viața autorului primului manual bulgar pentru un învățământ modern.

b2

La acest eveniment a participat și o delegație din Bulgaria condusă de dna. Prof. Dr. Elka Traykova, directorul Institutului de Literatură de pe lângă Academia de Științe din Bulgaria, care a făcut și o donație de carte Bibliotecii Județene  Aman, o ediție rară a unui volum ce conține unul din cele mai importante articole publicate de dr. Beron, volum apărut sub îngrijirea Instutului de Lingvistică al Academiei de Științe din Bulgaria, o ediție modernă a primului abecedar al lui Beron, o ediție a statutului primei societăți de literatură din Bulgaria, apărută pe teritoriul țării noastre și albume de prezentare a Bulgariei și Sofiei.

b6

Despre personalitatea doctorului Petăr Beron a vorbit și doamna Rumiana Dmianova, profesor de istorie în cadrul Academia de Științe din Bulgaria, iar un grup de elevi de la Liceul de Arte „Marin Sorescu” din Craiova au prezentat un scurt program artistic.

b-muzica

După încheierea evenimentului de la Biblioteca Județeană, oaspeții bulgari au vizitat Centrul Transfrontalier româno-bulgar din Craiova.

b4