Trei regiuni – o singură experiență. O inițiativă transfrontalieră în domeniul turismului România – Bulgaria – Serbia , o inițiativă care a prins contur săptămâna trecută prin semnarea unui Memorandum  trilateral.

Despre această inițiativă menită să stimuleze turismul și nu numai,  discutăm acum cu domnul Silviu Bratu, membru în comitetul de inițiativă.

În primul rând această inițiativă, ROSEB, cum am denumit-o noi, este o inițiativă trilaterală comună ce are drept scop dezvoltarea socio- economică a celor trei regiuni din cele trei țări. Este vorba de județele Olt, Dolj și Mehedinți din România, districtele Vidin, Montana și Vratsa din Bulgaria și districtele Bor și Zaicer din Serbia. Ne dorim ca prin această inițiativă să promovăm o dezvoltare durabilă a acestei regiuni prin sprijinirea turismului și a utilizării durabile a patrimoniului cultural și natural din zona transfrontalieră a celor trei țări.

A fost semnat săptămâna trecută memorandumul, ce cuprinde?

Prin acest Memorandum noi ne-am dorit, pentru început, să punem bazele unei platforme de discuții și de cooperare între factorii interesați din cele trei țări. Ni s-au alăturat, la Kladovo, municipalități, Consilii județene, orașe, comune, hotelieri, turoperatori, organizații profesionale din domeniul turismului, urmând ca funcție de cum evoluează această rețea să poată exista posibilitatea oficializării acestei relații transfrontaliere.

De asemenea această rețea își dorește să intensifice cooperarea și colaborarea între cele trei țări in vederea atragerii de finanțare pentru promovarea acestei regiuni  din punct de vedere turistic, o regiune foarte ofertantă dar puțin cunoscută.

Este o inițiativă interesantă cel puțin din punctul de vedere al faptului că două țări membre ale UE, România și Bulgaria, se asociază cu țară nemembră a UE, Serbia.

Chiar dacă Serbia nu este țară membra a UE există programe care finanțează dezvoltarea turismului atât în România cât și în Bulgaria, există programele de cooperare România – Serbia, există programele INTERREG de cooperare între România și Bulgaria si intre Bulgaria și Serbia. Dar din păcate nu există încă un program de finanțare al Comisiei Europene care să finanțeze anumite proiecte trilaterale România – Bulgaria – Serbia, iar noi am identificat această necesitate de a avea proiecte în comun în această regiune transfrontalieră.