Pe 10 noiembrie, se împlinesc 78 de ani de la trecerea în nefiinţă a făuritorului statului turc modern, Mustafa Kemal Atatürk.

ceremonia-de-comemorare-al-lui-m-k-ataurk-la-bucuresti

Mustafa Kemal Atatürk s-a născut pe 12 martie 1881, în cartierul Kogeakasım din Selanic (Salonic, azi în Grecia). Studiile le-a făcut la școala secundară militară din Selanik, Apoi a intrat la Academia militară din Monastir (azi Bitola) din 1895, absolvind ca locotenent în 1904 și apoi a fost trimis în Damasc.

Istoria modernă a Turciei se zice că ar fi început pe 10 mai 1919, când Kemal a ajuns în Anatolia. Abandonând misiunea de a „restaura ordinea”, el a fondat o mișcare naționalistă turcă, cu baza la Ankara. În aprilie 1920, un parlament provizoriu din Ankara i-a oferit titlul de președinte al Adunării Naționale. Kemal a declanșat un război patriotic pentru a alunga forțele militare engleze, franceze, italiene, armene și grecești din Turcia. Englezii, francezii și italienii au recunoscut regimul său și s-au retras. La 29 octombrie 1923 a fost momentul la care a luat fiinţă Turcia modernă, actuala republică desprinzându-se atunci din rămăşiţele Imperiului Otoman. A fost momentul la care Mustafa Kemal Paşa a primit supranumele de Atatürk (însemnând Părintele Turciei), în semn de recunoaştere a meritelor sale, el devenind totodată şi primul preşedinte al noii republici.

În 1924 a abolit califatul, a desfiinţat şcolile religioase, pledând totodată pentru renunţarea la multe dintre dogmele religioase pe care le-a considerat retrograde. Ulterior, Atatürk a instituit numeroase reforme care au transformat Turcia într-un stat modern. De departe, cea mai revoluţionară reformă iniţiată de Atatürk a fost înlocuirea alfabetului arab cu care limba turcă se scrisese de secole, cu cel latin, în 1928. Reformele lui Atatürk au vizat şi interzicerea vălului şi a fesului, considerate simboluri ale feudalismului. În anul 1934, femeilor li s-a dat voie să voteze pentru membri din parlament și să dețină locuri în legislativ.

Principiile politice ale lui Atatürk, așa-numitul „Kemalism”, au fost proclamate în 1931 ca ideologia oficială a regimului.

În 1934, între Republica Turcia și România s-a semnat un Tratat de Prietenie Veșnică, acest tratat fiind și în prezent în vigoare. Pe 10 noiembrie 1938, Mustafa Kemal Atatürk a murit în Palatul Dolmabahçe din Istanbul.

În întrega lume se află monumente dedicate marelui om de stat M.K. Atatürk, în România aceate monumente se găsesc la Bucureşti, Medgidia şi Tulcea.

bustul-marelui-ataturk-de-la-medgidia-la-colegiul-care-ii-poarta-numele

Bustul marelui Ataturk de la Medgidia la Colegiul care  îi poartă numele

bucuresti-monument-dedicat-lui-ataturk

București, monument dedicat lui ATATURK

An de an Corpul diplomatic al Turciei aflat în România alături de comunităţile turcă şi tătară organizează manifestări comemorative în memoria părintelui Turciei moderne M.K.Atatürk.

Autor: Ghiulşen Ismail-Iusuf