Muzica este graiul sufletului.

Ea stârnește în noi, nu instinctele, ci gândurile cele mai profunde.

Ludwig van Beethoven

Faimosul tenor de origine turcă Bülent Bezdüz, căştigător a trei premii Grammy , a fost invitat pentru a acorda un interviu la Radio Constanţa. Tenorul cu o carieră internaţională excepţională de peste 3 decenii, a evoluat în premieră pe scena Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa, în rolul lui Alfredo din La Traviata de G.Verdi.           Tenorul Bülent Bezdüz a participat la două înregistrări de operă realizate de Sir Colin Davis, Berlioz Les troieni (în rolul lui Hellenus) şi Verdi Falstaff (rolul Fenton), şi a câştigat trei premii Grammy în 2002 şi 2006.

bulent-bezduz-3

Născut în anul 1967 la Ankara, Bülent Bezdüz este mezinul unei familii cu opt copii. Încă de la o vârstă fragedă, Bezdüz şi-a dovedit calităţile muzicale, fiind înscris de mama sa la cor, acolo i-a fost descoperit talentul de a cânta şi că deţine un ambitus vocal de excepţie, şi astfel a fost sfătuit să studieze muzica clasica-opera. Darul de a cânta îl moşteneşte de la mama sa, care avea o voce foarte frumoasă şi era pasionată de cântecele tradiţionale turceşti.

Bezdüz a absolvit studiile universitare la Gazi University din Ankara, specializarea arta interpretării, şi-a început studiile vocale cu renumitul tenor polonez, pe atunci profesor la catedra de muzică clasică, Roman Werlinski. A fost îndrumat de Hüseyin Akbulut, directorul general al Operei de Stat şi Balet din Ankara/Turcia. A fost admis prin examen la Teatrul de Stat de Operă şi de Balet din Ankara, unde a debutat în rolul Alfredo din La Traviata de G.Verdi.

          În anul 1997, în perioada studenţiei, a fost invitat să colaboreze timp de 1 an cu Centrul European de Operă din Manchester, aici şi-a făcut debutul cu interpretarea lui Lucio Silla de Mozart, după care, au urmat turnee în Anglia la Teatrul de Operă Covent Garden din Londra, Irlanda şi Danemarca, unde a interpretat ca solist 17 roluri.

bulent-bezduz-2

          Talentatul tenor a continuat să interpreteze pe scenele din Dublin, Amsterdam, Koln, Marsilia, Rennes, Nancy, Lausanne, La Teatro Regio di Parma, Teatro Regio di Torino, Portland, Oregon, Teatrul Colon de Buenos Aires, împreună cu Canadian Opera Company a evoluat în Toronto, la Opera de Stat din Istanbul, precum şi în alte câteva oraşe din lume.

          Repertoriul artistului clasic cuprinde următoarele roluri : Fenton de Verdi Falstaff şi Hellenus de Berlioz lui Les troieni, ambele pe care le- a înregistrat cu Orchestra Simfonică din Londra, sub bagheta dirijorală al lui Sir Colin Davis, Ottavio Mozart a lui Don Giovanni , Rodolfo din La Bohème, iar rolul principal în Gounod e Faust . A mai interpretat roluri din operele lui Donizetti precum: Alamiro în Belisario Gennaro în Lucrezia Borgia, Leicester Maria Stuarda şi rolul principal din Roberto Devereux, Nemorino din L’Elisir d’amore şi Edgardo din Lucia di Lammermoor în mai-iunie 2007 pentru Scottish Opera .

bulent-bezduz-4

          Palmaresul bogat al tenorului internaţional a fost răsplătit în anii 2002 şi 2006 prin căştigarea a trei premii Grammy, la care a participat cu două înregistrări de operă realizate de Sir Colin Davis: Berlioz Les troieni (în rolul lui Hellenus) şi de Verdi Falstaff (rolul Fenton).

          Printre artiştii români cu care a colaborat în decursul timpului se numără: renumita soprană Angela Gheorghiu, la Londra a colaborat cu soprana britanică de origine română Nelly Miricioiu, cu sopranaele Arona Bogdan, Simona Mihai, iar printr-o colaborare cu pianista Natalia Gribnic şi Daniela Vlădescu, directorul Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa, tenorul a venit pentru prima dată în Constanţa, pentru a interpreta rolul lui Alfredo din La Traviata de Verdi alături de soprana Nicoleta Ardelean sub bageta dirijorului de origine bulgară Naiden Todorov, în cadrul ediţiei a 42-a al Festivalului Internaţional al Muzicii şi Dansului.

          Despre proiectele viitoare, artistul a afirmat că va interpreta rolul lui Maktaf din Macbeth de Verdi, la Opera de Stat din Mersin la finele acestei luni, după care va susţine un turneu în Suedia, care include 12 reprezentaţii ale operei La Traviata de Verdi.

          În prezent, artistul îşi desfăşoară activitatea alături de soţia sa Reyhan, dirijoare a corului de copii la Opera de Stat din Mersin/Turcia. Are o fată şi un băiat, fata studiază la Conservatorul Regal din Bruxelles, iar băiatul studiază pianul.

          În încheiere îl citez pe renumitul tenor Bülent Bezdüz : ”Eu sunt mândru de originea mea turcă, Turcia este o ţară situată pe două continente, unde culturile romane, bizantine şi otomane se întrepătrund, noi suntem păstrătorii şi purtătorii acestor culturi. Peste tot pe unde merg în această lume, îmi reprezint cu mândrie ţara şi cultura. Muzica nu are graniţe, graniţele le facem noi oamenii. Muzica îi apropie pe oameni, reprezintă limbajul universal, exprimă iubire şi ceea ce nu se poate spune prin cuvinte”.

tenor-si-eu-super

Autor: Ghiulşen Ismail-Iusuf