Este vorba despre amenintarile la adresa mediului: poluarea apelor, inundatiile si schimbarile climatice, potentialul navigabil insuficient exploatat si lipsa legaturilor rutiere ori feroviare, neajunsuri in privinta conexiunilor energetice ori dezvoltarea socio-economica inegala.

De succesul implementarii acestei strategii vor beneficia aproximativ 100 de milioane oameni care locuiesc in aceste regiuni, adica o cincime din populatia Europei, spune comisarul european pentru educatie, cultura, tineret si sport, Tibor Navracsics.

Ca in orice alt domeniu initiativele de dezvoltare regionala depind in mare masura de cercetarea stiintifica, adica de o multime de date care, reunite pe o platforma, sa ofere informatii despre masurile luate, sa monitorizeze implementarea lor si sa prezinte perspectiva asupra impactului acestora.

“Aceasta platforma ofera o imagine cuprinzatoare asupra unui set de date armonizate privind subiecte importante pentru regiunea Dunarii cum ar fi: calitatea apei si a solului, dinamica schimbarii populatiei sau prezervarea cadrului natural. Aceste informatii, la care accesul este liber, furnizeaza celor care stabilesc politica in regiunea Dunarii dar si altor parti interesate baza de date necesara pentru luarea deciziilor. Platforma isi propune de asemenea sa furnizeze informatii pentru analiza interdependentei dintre diferitele sectoare economice care folosesc intensiv apa, cum ar fi agricultura sau energia”.