Parlamentul European a acordat ieri Premiul Saharov 2016, care reprezintă Un mesaj puternic împotriva „inumanității” grupării Stat Islamic.

Laureatele din acest an sunt Nadia Murad și Lamiya Aji Bashar.

Președintele Parlamentului European, Martin Schultz a spus: Este o decizie simbolică și semnificativă aceea de a susține aceste două supraviețuitoare, care au venit în Europa și au găsit adăpost în Uniunea Europeană. Noi le sprijinim în lupta lor nu numai pentru că demnitatea trebuie să-i fie acordată fiecaărui om, dar și pentru a oferi mărturia lor asupra atrocităților trăite.

Nadia Murad Basee și Lamiya Aji Bashar au reuşit să scape din sclavia sexuală impusă de ISIS şi au devenit purtătoare de cuvînt ale tuturor femeilor victime ale campaniei de violenţă sexuală dusă de grupul terorist. Ele susţin public şi cauza comunităţii yazidi din Irak, o minoritate religioasă victimă a unui genocid pus la cale de militanţii ISIS.

In decembrie 2015, Nadia Murad a luat cuvântul în cadrul primei ședințe a Consiliului de Securitate al ONU dedicate traficului de ființe umane, cu un discurs emoționant în care și-a descris experiența. În septembrie 2016, a devenit prima ambasadoare a bunăvoinței pentru demnitatea supraviețuitorilor traficului cu ființe umane din partea Biroului ONU pentru Droguri și Criminalitate (UNODC), iar de atunci participă la inițiative mondiale și locale de sensibilizare cu privire la situația critică a nenumăratelor victime ale traficului de fiinte umane.

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este acordat de Parlamentul European în fiecare an. Onorează persoane și organizații care apără drepturile omului și libertățile fundamentale. Premiul este însoțit de suma de 50.000 de euro. Festivitatea de premiere va avea la Strasbourg, pe 14 decembrie.