D66 congres 07-11-09 Breda

Parlamentul European a votat ieri o rezoluție prin care urmărește crearea unui instrument care să monitorizeze respectarea principiilor democratice, a statului de drept și a drepturilor fundamentale în țările membre.

Abordarea actuală, care se concentrează strict pe rezolvarea crizelor, este insuficientă.

Viitorul mecanism va include criterii care să permită evaluarea obiectivă, bazată pe fapte și fără conotație politică, a situației și măsuri pentru remedierea oricărei încălcări a acestor valori fundamentale ale Uniunii Europene.

Practic, aceasta va însemna că, anual, experți independenți vor puncta respectarea principiilor enumerate și vor face recomandări specifice. În funcție de punctajul obținut, în anumite situații, Comisia Europeană va putea da avertizări timpurii, capabile să împiedice o încălcare serioasă a acestor valori.

Raportorul Parlamentului Sophie in’t Veld a spus la începutul dezbaterii dinaintea votului că în ciuda faptului că Uniunea Europeană beneficiază de instrumente eficiente pentru toate celelalte politici publice, valorile fundamentale nu sunt protejate suficient. Și a fost convingătoare, inițiativa sa legislativă fiind adoptată cu 475 voturi pentru, 171 împotrivă și 39 de abțineri.

După vot, europarlamentarul  Sophie in’t Veld s-a declarat extrem de mulțumită:

Sunt, desigur, foarte mulțumită de rezultatul votului din această dimineață(…); pentru mine, acesta este primul pas, primul pas pozitiv și pe acesta vom construi în lunile și în anii următori.

Comisia Europeană va trebui să prezinte, în termen de trei luni, o propunere pentru constituirea acestui mecanism UE obligatoriu de monitorizare și raportare anuală a situației democrației, statutului de drept și drepturilor fundamentale în statele membre.